十二味呢個名相信大家都唔會陌生,但小編做下research先發現原來有幾多層次既意思🤩原來我地相信係美好既野都會用到12呢個數字,好似1年有12個月、12個星座♈️、12個生肖、鋼琴有七個白鍵五個黑鍵等等,感覺「十二」呢個概念代表一個循環♻️或者輪迴甚至係一份美好,而「十二味」正正有呢個意思,想打造一種好似「十二」一樣恒久流傳的味道~ 呢個理念更加吸引到小編翻兜去感受下,大家都知小編唔係幾食得辣,所以索性試下唔辣🌶️既野食,估唔到一樣都唔錯~ 而裝修方面古色古香,係以紅色為主既宮廷feel,整體感覺都唔錯~人見人愛酸菜魚 🐟 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)一黎試下酸菜魚🐟呢個四川名菜,今次我揀左唔辣🌶️既~ 話明係酸菜魚🐟,酸菜當然係好重要既一環,總共用左三款酸菜喺個湯汁到,分別係二十個月雲南老埕酸菜、四川酸菜同廣東鹹酸菜,雖然係微酸但都幾用心同有層次,而個湯汁係用豬骨🍖、鰂魚同鱸魚骨🦴熬成🥣,裡面有埋蔥、芝麻、油、蒜🧄、花椒,令到食落更加香口惹味,整體鹹香開胃但又唔會有嗰種油膩既感覺,集麻、鮮、香於一身~ 而蔥、芝麻、油、蒜🧄既多少都可以由客人自己決定,有呢個選擇幾貼心,啱晒有唔同需要
人見人愛酸菜魚

人見人愛酸菜魚 🐟 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)
蔥、芝麻、油、蒜🧄、花椒,令到食落更加香口惹味,整體鹹香開胃但又唔會有嗰種油膩既感覺,集麻、鮮、香於一身~ 而蔥、芝麻、油、蒜🧄既多少都可以由客人自己決定,有呢個選擇幾貼心,啱晒有唔同需要既人~ 另外個魚係用左鱸魚🐟,肉質細嫩,全部都去晒骨🦴啖啖肉,份量好多,而且每一舊都幾完整,唔會好似有啲一黎已經散開晒~ 配菜方面仲有雞髀菇🍄同萵筍片,清甜爽脆,索到個魚🐟既湯汁,又令到整體口感豐富啲
紅糖糍粑

紅糖糍粑 - $48 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
糍粑就好似我地見開既麻糬或者年糕,而糍粑呢個就係中式既叫法~ 上碟既時候排左兩個井字型,表面有黃豆粉包住,有炸過下所以金黃香脆,難得既係就算擺耐左但個皮依然都脆👍🏻 皮又唔會厚真係唔錯~ 而裡面煙韌軟糯,呢個反差幾正,配埋香濃既黑糖漿,甜甜地好食😋 食完辣野食呢個解辣幾好~
熱情果梳打

熱情果梳打🍹 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
見好多枱都有叫,所以我又叫黎試下😜 真係超大杯🤩 酸酸甜甜幾好飲,個底亦都有一粒粒既百香果籽,同埋有舊青檸🍋,幾真材實料~ 加上有氣既梳打🍹真係清爽兼透心涼😎 尤其宜家熱辣辣☀️,食起熱野同辣野又更加熱,叫呢杯就真係消暑佳品~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
$150 (Dinner)
人見人愛酸菜魚
紅糖糍粑