2009-04-03 29 views
蛋糕係炮台山分店買。OR無果間舖頭既資料,只好搵間最近既寫住。近來功課多到如山崩如海嘯,同組員間既關係又麻麻,再加上大堆其他煩惱,真係幾多美食都無法解憂。呢日食完米線,心思思想買個甜品上巴士(乙水)自己同朋友仔開心。身處炮台山,凱施當然係首選。凍櫃除了迷你果撻、布甸啫喱慕絲、半磅或更多既蛋糕外,就只剩下幾款手掌size既小蛋糕撻。最後選擇了這個栗子慕絲塔。收銀員忙著收錢,只懂得將蛋糕放進小膠袋,卻忘了放小匙。若不是我站在收銀處,連忙告知,恐怕上到巴士我又要大嘆一聲倒楣。先呻一啖栗子慕絲,栗子味起初不濃,但到喉嚨時慢慢滲出。略嫌凍櫃溫度不夠低,若果食前先雪凍,相信慕絲更滑。面層白朱力甜了少許,吃了小啖已交給由朋友仔負責。最頂的士多啤梨我沒有吃,但痴了隻死去的小昆蟲,不夠衛生。底層的一塊撻皮微濕但帶脆,食完發覺拎住撻皮既兩隻手指沾滿牛油,頗油膩。最後,撻皮下還有小塊海棉蛋糕用作固定慕絲塔和膠盆,聰明的方法!

身處炮台山,凱施當然係首選。
最後選擇了這個栗子慕絲塔。

面層白朱力甜了少許,吃了小啖已交給由朋友仔負責。
最頂的士多啤梨我沒有吃,但痴了隻死去的小昆蟲,不夠衛生。
2009-04-02
$5 (Lunch)