2019-10-17
因為橋香園「無位」, 就求其入左「有位」的筷子記解決午餐。大概因為沙茶醬出色,大多人是叫撈麵的。我就叫左湯福麵,魚卷,雞翼,咖哩豬皮蘿蔔,加凍檸茶少甜。福麵我一向食爽的,但佢煮到好似唔熟咁。湯是淡淡的味精湯沒什麼好說。雞翼同魚卷普普通通。最突出是豬皮蘿蔔,前者發到好透,厚身又非常爽口,但可惜唔係爽中帶腍。後者無渣又充份吸收咖哩香,真心不錯。但成碗麵,整體感覺是普普通通。埋單$40,我覺得不至於中伏, 但相近價錢比佢好的在中環又唔係無。 我$34去三多食碗菜肉雲吞麵的滿足感會大很多,但問題是三多經常「無位」。此店有一大特色是有個樓面阿姐,長年累月在店外機關槍式嗌「有位有位有位有位」作招徠。大概連員工都打從心底知道,呢度最大的賣點就是「有位」。