2020-01-08 1382 views
我同男朋友拍拖成日都食大戶屋,無論喺太古、荔枝角同埋荃灣嘅aeon,我地都有幫襯過,其實佢食物質素唔錯,啲嘢食都幾精緻,而且定食可以添飯,一定夠飽。不過,我哋食過10幾次,覺得大戶屋有個通病,就係等位嘅時候,明明入邊好多空位,都要客人喺門口度白等。例如我哋今次前後腳到,我遲到,去到諗住入去直接揾男朋友,因為見佢冇乜人,但入去搵唔到,諗住問店員有冇位,佢就叫我出去等位。好彩我男朋友早到,一早拎咗張A 004 ,我到嗰陣係到a 005 ,我男朋友俾咗張飛個店員,我哋就即刻有得入去。呢一個做法好明顯係餐廳上有客人喺門口等位,令其他人覺得餐廳好受歡迎。其實呢個做法唔係咁理想,會令等嘅人客白企15分鐘至半個鐘不等,都仲未計入去上菜點餐嘅時間。《入到去,其實真係好多空位。》不過入咗去,都照叫嘢食。入到去安排左二人位,因為冇位擺野,於是想搵職員幫手。荃灣分店唔知其他大戶屋可以撳鐘,所以要三催四請職員,先有一位職員肯俾個籃我哋擺嘢。睇嚟依度人手唔係好夠。呢度有一啲特別嘅Menu,例如串燒、壽喜燒等等。我就叫咗個泡菜豬腩片定食,男朋友就叫咗豬扒飯配蕎麥面。另外我哋留意到大戶屋會員app 送雙球雪糕,所以

《入到去,其實真係好多空位。》

呢度有一啲特別嘅Menu,例如串燒、壽喜燒等等。我就叫咗個泡菜豬腩片定食,男朋友就叫咗豬扒飯配蕎麥面。另外我哋留意到大戶屋會員app 送雙球雪糕,所以就叫買,不過留意番要照交服務費。
泡菜燒豬腩片鍋
泡菜燒豬腩片鍋

泡菜豬腩片定食:鍋物保持一貫水準,材料好充足,亦好夠泡菜味。不過我略嫌豬腩片黐埋一舊,有啲難咬開,泡菜都係黐埋一舊,咬落去味道會過濃。而白飯係用珍珠米,食落去幾黏口。另外佢嘅前菜,係柚子汁金菇海草,酸酸地都不錯。
豬扒配蕎麥麵

豬扒飯加蕎麥面:蕎麥面質地唔錯,配埋有香蔥嘅麵汁,都有一貫水準。

不過佢嘅炸豬扒真係好一般,炸皮同埋肉炸到離行離辣,咬落去無乜肉味,應該係炸嘢時候油温唔夠高,唔能夠鎖住炸皮同肉汁。

唔怪得大戶屋嘅豬扒,通常都會浸係湯到,咁樣真係好味啲,所以我哋擺番落泡菜鍋度。

豬扒下低有啲沙律同飯,男仔食一定夠飽。

最後,我哋食埋個甜品,雪糕有五隻味可以揀,我哋揀咗芝麻同雲呢拿,雪糕味道唔濃,唔算好甜,點埋紅豆會好食啲。

最後,我哋都俾咗二百幾蚊埋單。
其實,大戶屋食物質素一向唔差,食物種類多而份量有多,係有啲細微位可以再執。

不過,佢餐廳安排上要客人係有位嘅餐廳外面等位,可以再執整吓,就算唔夠人手,都可以比客人入嚟坐低先,而唔係製造多人排隊嘅假象。

另外,荃灣分店人手真係唔太夠,淨係買單嗰下先唔使三催四請,有時浸水都要自己靚,仲要收服務費,真係有待改善。

最後補張臨走影嘅相,鋪頭出面全部都係人,但入面有空位。