2007-11-28
6Nov2007 1900當各大電子報紙雜誌傳媒「互相力谷」幾間「人氣」漢堡包店時,位於灣仔道後面街的漢堡包店,標榜手打至尊漢堡、95%純牛肉及1吋厚牛肉漢堡,只是18或20 蚊,就算是平庸貨,賣點已嬴。幸好呢個時候未被他們「攻陷」。今日去維修中心取回相機後,當然要即刻實戰映相,第1時間去左這裡醫肚先返歸,環境絕對是港式外賣店環境,只有兩張細椅係櫃檯前,我就要坐底睇下有幾好。隔離兩三間鋪賣的是魚蛋三寶一類港式街頭小食,因近十字路口,非常旺場,亦形式強烈對比。黎到呢度,當然要試這裡的手打至尊漢堡,我就叫了芝士牛肉漢堡,比起免治牛肉漢堡多一塊芝士及貴兩蚊,另外加10蚊有乳酸果汁,我就選擇左冰極薄荷特飲。它們是即時製作,先把漢堡扒煎熟,包同時洪乾,另外要求芝士要溶一點。等既時候,問佢地個店名,真係好難想像係賣包,同埋年頭時先係隔離印度食店幫襯過,都唔覺有,員工說大約半年前都係賣麵。大約過10分鐘便食得。包除了三位主角外,還有新鮮蕃茄及生菜,芝士夠溶,漢堡扒真係有一吋厚,食落有細細的牛肉根,還有真係手打,與機做明顯有分別,包夠熱,第1步已合格;但有個重大問題係欠缺洋味,不是因為杯特飲,情願將其
包除了三位主角外,還有新鮮蕃茄及生菜,芝士夠溶,漢堡扒真係有一吋厚,食落有細細的牛肉根,還有真係手打,與機做明顯有分別,包夠熱,第1步已合格;但有個重大問題係欠缺洋味,不是因為杯特飲,情願將其中5%放洋/香料,或者將生菜或蕃茄轉為洋,呢個笑臉真係比唔落,不過算係咁。
這裡賣漢堡包外,還有熱狗、椒鹽小食,及不少人叫的秘制奇趣漢堡包及地獄漢堡包系列,味道應該比手打至尊漢堡還好。
ps: 昨晚放工後立即落黎再試,點知賣剩熱狗,咁鬼快冇曬,否則個題目叫「多一點洋立即俾笑臉」。