2010-08-02 69 views
平時食開珍苑, 但果日唔想行出去, 見openrice有人讚, 就試下呢間, 雖然唔駛等位, 但見枱枱都有人坐, 叫左牛腩河及牛肚河, 個落單女人問我加唔加腩汁, 我話:吓! 已經叫牛腩仲加腩汁, 咁攪笑, 見個個碗湯黑媽媽, 點都加試下先, 跟住仲話要等半個鐘喎, 我心諗, 上水人既特性, 都係煮來煮去都係果幾款, 又唔係大酒家, 都要攪咁耐, 態度又唔係好, 廣成又係咁~ 不過我住係上水咁耐, 習慣晒, 其實珍苑有時都等好耐, 個事頭婆又係串串地.我食牛肚, 老公食牛腩, 但淨係我果碗有菜, 唔知點解??? 初時我果碗聞到有陣陣出前一丁既麻油味, 我以為我d菜加左麻油, 跟住老公都話佢碗都有出前一丁既麻油味, 點知飲左幾啖湯就覺得d味道好熟, 原來湯底就隱隱約約食到出前一丁既味精味, 吓!!!! 原來呢d就係腩汁 不過牛腩同牛肚都幾淋幾入味, ok啦! 雖然有幾多件, 但件件都細細舊, 份量並唔算多, 女人食ok, 但男人可能唔夠.

2010-07-25
$19 (Lunch)