2019-07-30
都有一段時間沒食過Omakase了,所以今晚就約埋朋友去呢間UO n好好咁享受一餐美味的晚餐。一早預先book左位食Omakase,所以一去到侍應就安排我們到Bar枱入坐,並奉上一小杯冰凍的蘋果酒。蘋果酒味道清甜,帶有蘋果香,而且夠晒冰凍,飲完即時感到十分冰涼清爽,熱氣全消。等我們都安頓好時,侍應拎出一盤裝滿不同形狀及圖案的茶杯給我們選擇,話用來飲櫻花茶。我都係第一次飲櫻花茶,飲落口感溫和,味道清香,淡淡的櫻花香氣撲鼻,令人感到心曠神怡。而且係用自己選擇的杯子飲櫻花茶,特別覺得好飲。仲有就係為了令茶唔會咁快變涼,就用蠟燭一直keep住茶的溫度,真係貼心。等左一陣終於上第一道菜煙燻溏心蛋配鴨胸。一黎到就見一個透明罩蓋住一隻碟,裏面充滿住濃濃白煙,令人感到十分好奇。當侍應將透明罩打開,帶有濃郁煙燻味道的白煙立刻煙消雲散,𣊬間見到裏面的盧山真面目。係一個鳥巢上放上兩顆溏心蛋及鴨胸,擺盤精緻又有意境,真的有心思。溏心蛋食落有淡淡煙燻味,而且口感柔軟嫩滑,特別係蛋黃部分。而鴨胸就肉質結實得黎又嫩口,煙燻味與鴨胸本身的咸香味非常配合,食落另有一番風味。之後係牛油果他他,這道菜係我其中一個十分喜歡的
之後係牛油果他他,這道菜係我其中一個十分喜歡的菜式。係半個牛油果上鋪滿又香濃又creamy又滑的牛油果醬,應該係用牛油果肉及蛋黃醬mix成的,成個樣睇落好似平平無奇,但原來內有乾坤,一用匙羹舀起,裏面原來藏了一粒粒不同種類新鮮的魚生係入面。魚生同牛油果醬食落感覺清新開胃,味道好配合,而且冰冰涼涼,夏天食十分清爽!
第三道菜係鹽板燒豚肉,我覺得這道菜都幾特別,在小火爐上放上鹽板 ,將豚肉放在鹽板上直接烤熟。豚肉不用刻意調味,因在鹽板上烤煮時會沾上鹽。豚肉邊燒得香脆可口,但肉質柔嫩得黎有口感,而且充滿油香味,味道咸咸香香,十分惹味吸引,好好味啊。
之後就係呢個架勢十足的牛尾骨湯,用左虹吸式咖啡壺來煮這個湯。當湯煮沸後,氣體的壓力將壺內的牛骨湯升上去同木魚乾mix埋一齊煮。熄火後,壺內的氣壓因有所改變,所以回流到下面的壺中。之後再將熱騰騰香噴噴的湯倒入盛滿食材的湯碗中,有牛尾骨、牛肉丸、帝王菜及蓮藕片,這樣這道牛尾骨湯就完成了。我見人多用這個壺煮咖啡,但這樣煮湯都係第一次見,有趣得黎都幾有新意,真係睇得又食得。而牛尾湯香甜美味,每一口湯都有牛的鮮味及淡淡的木魚香味,兩者味道混合在一起非常夾,而啲食材吸收了湯的精華,都非常好食,特別係牛肉丸,口感軟腍,濃郁的牛肉味,好食。
之後係四式天婦羅炸蝦,即叫即炸,炸蝦外層香脆鬆軟,油香四溢,食落熱辣辣,而且有四款不同味道,分別有原味、黑松露、咸蛋黃還有顏色繽紛的米果粒,每款炸蝦都各有特色。而我就最喜歡咸蛋黃那款,外層脆卜卜,好似炸春卷咁,入面包住滿滿的咸香味濃的咸蛋黃蓉及爽口的蝦肉,邪惡得黎又相當惹味吸引。而下面托住炸蝦的天婦羅梅味素麵,都非常好食,脆卜卜的口感,帶有淡淡的梅香,如果配酒食就最適合了。
食完啲濃味的食物後,侍應就給我們每人上了一杯柚子雪葩清一清味蕾。柚子雪葩味道清香,有淡淡的柚子味,食完成個口都感到好清新之餘又減少油膩感,好fresh啊!
食雪葩期間,師傅已放定竹葉及薑在我們面前,準備食壽司!
第一件登場的壽司是帶子壽司,同傳統壽司好唔同,師傅將鮮甜的帶子切碎放在醋飯上再用粉紅色的豆腐紙包住,形狀好似一朵花咁靚!我起初以為豆腐紙係脆的,點知一咬落去入口即化,帶有好輕微的豆腐味,同帶子及醋飯溶為一體,味道同口感變得非常融洽。
第二件壽司係生菜包火灸三文魚壽司,有啲似韓燒的生菜包五花腩,但將腩肉換成三文魚,感覺又有另一番滋味。燒過的三文魚,口感比刺身滑嫩,食落除了魚油香外還帶有少少焦香味,同生菜一齊食減少了三文魚的油膩感,感覺好清新。
第三個係蟹膏壽司,我覺得這個壽司都好好食,壽司飯係由龍蝦湯煮成,每粒米飯都吸收了龍蝦的精華,味道濃郁鮮甜,而口感好似糉咁,煙韌得黎好有嚼口,再係上面加上鮮味十足的蟹膏,將整件壽司的味道提升到另一個層次,可以話係強強聯合,真係沒得輸啊。
跟住係酒浸魚肝窩巴配酸汁,我本身就唔太喜歡食魚肝,嫌佢的口感同味道,但如果同埋呢塊脆卜卜,新鮮即炸的窩巴再加上酸汁mix埋一齊食,反而好食喎,味道豐富加上口感亦變得沒咁單調。
最後就是辣吞拿魚壽司卷,香脆可口的脆片,而吞拿魚十分鮮味,係下面部分的吞拿魚加入了辣汁調味,更突顯吞拿魚的味道加上青瓜清新味道,可以話一絕啊。
而甜品係焦糖多士配綠茶雪糕,擺盤好靚,而熱辣辣的多士煎得香甜酥脆又可口,再係面頭加上綠茶味濃郁的雪糕,每一口都有香甜的焦糖味混合了絲絲的綠茶味,真係好正!
當食完所有料理時,侍應奉上一杯冰涼香甜的有氣巨峰提子汁作今餐完美的總結。
今晚呢餐不論係食物、鋪排及餐具,都感受到師傅的用心,而且理料創新,烹調手法有諗頭,處處都有驚喜,真係花少啲心思都唔掂啊。而且服務又好,令人食得相當愉快啊!