2024-05-17
中環Lunch去左「何蘭正」,好彩book左位,上到去差唔多full晒冰陳皮酸啡自家制陳皮冰糖漿,加入檸檬酸既果香咖啡特別之處係將冰齋啡注入熱蒸氣令口感更綿密,咖啡裡面既雜味同油脂一齊被帶出變成上層既泡沫並提供奶油既口感,但其實唔係好飲到陳皮既味道,似飲緊espresso tonic 香煎嬌嫩雞胸|涼拌炸香菇條|豬肉鬆|冷豆腐|青花椒胡麻醬煎完既雞胸依然好嫩,豆腐配肉鬆真係好好味,最有驚喜係入面加左花椒油,好好食日本黑蒜燉澳洲和牛臉肉|法式薯蓉|芫茜炒老蛋意式茄蓉個賣相係有d似港式既蕃茄炒蛋,看似平凡但個肉係用上和牛臉肉,肉質好腍,不錯
24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯|日本溫泉蛋|紅洋蔥漬|大豆芽|韓國紫菜叉燒又腍又好味,而個飯同配料都好似韓式石頭飯咁,中日韓style都係呢bowl飯入面呈現出黎
廚師精選蒜蓉牛油煎日本北海道刺身級帶子,川味烤西班牙黑毛豬肋骨,吉列炸野菌珍珠米堡,蟹籽甜酸汁,豬肋骨好大份呀,炸飯真係有驚喜又好味是日粉麵青檸葉豬肚絲爆炒開邊去頭有殼老虎蝦及本地鮮魷,配樱花蝦小棠菜稻庭粗烏冬,鰹魚忌廉汁,係有少少泰式濕炒河粉既感覺,但唔知點解配落烏冬到就有點怪怪的甜品
冰陳皮酸啡
香煎嬌嫩雞胸|涼拌炸香菇條|豬肉鬆|冷豆腐|青花椒胡麻醬
日本黑蒜燉澳洲和牛臉肉|法式薯蓉|芫茜炒老蛋意式茄蓉
廚師精選
是日粉麵
甜品
豆乳奶凍配幼滑去皮綠豆蓉,醒胃薑雪糕 及 黑糖桂花糖丸
煨番薯風味提拉米蘇|楓糖威士忌手指餅|薑味白朱古力脆脆
將中式糖水元素加入了西式甜品到,味道又夾又有驚喜,兩款都好鍾意呀
無諗過何蘭正d食物都幾有驚喜,雖然環境係嘈左d,但價錢中環黎講都算平,下次放工過黎飲下手工啤先得