2020-04-28
自己成日都係青衣碼頭翠怡商場呢頭出沒,認真講食肆真係寥寥可數,有一日經過一期時發現放晒花牌,咪行多幾步發現新開左間台灣店”阿里山鐵路便當”,基於又好奇又餵食既心態就自己一個黎試下。咁我就接近6點去惠顧,當時店舖無乜客人,所以很快就被接待了,目測有七張卡位,而卡位頂會有扶手( 好似答緊車咁)餐牌就會係係牆邊,用筒裝住d紙自己畫揀左一陣,其實初初係門口時我就係到睇果塊A1 board 既餐牌,見到有d 小菜類(應該係會因應時段放不同的)而對我黎講好多都岩食,不過如果對於係想食台灣野,我又覺得好似唔岩口味門口餐牌: 寫住台風熱炒 ,但係就有京葱爆牛肉,鎮江骨,等等這些中式菜(感覺是迎合附近居民口味,或者用台灣方法炒,對這我不作任何評論,因為沒有試過),個人感想係要有滷肉先叫係品嘗到台灣風味。雖然係門口睇唔岩餐牌,不過都係決定入去,咁就係到揀野食,就試下店舖推介既便當“阿里山燒雞腿便當”賣相比我有驚喜,睇落第一眼係幾有特色,而滷肉方面夠平淡,唔會太咸,感覺類似台灣食到既。 簡簡單單 小量菜,粟米倒晒落個飯到食唔錯唔錯。雞腿方面配答醬汁,簡單得黎,有夠特別,可以講係靠醬汁配答,所以味道也不錯。便
餐牌就會係係牆邊,用筒裝住d紙自己畫
阿里山燒雞退便當
便當 +13蚊 轉凍飲, 我就點左杯台灣紅茶,味道還可以
台灣紅茶
整體來說,唔知係咪因為上年去台南時,感受到當地食野其實味道係好清淡,所以對於食物味道,我係感到有台灣既風味係到。
裝修上面,可見係有心思去設計,一入門口
係會有一條小長長既通道,盡頭係售票處(收銀),就有如你去答鐵路,買票然後入座,卡位頂既扶手就更可特出餐廳鐵路之名稱。
唯一缺點係,我覺得價錢定於58蚊,而加飲品+13蚊,不過唔知係咪因為晚市關係先係咁,下次我會再搵個茶餐時段黎睇睇,就知道係咪真係偏貴喇。