2022-02-07
今日約左附近工作嘅朋友一齊食晏,喺佢推介下,黎左呢間鐵牛食台灣野。同普遍台式餐廳一樣,都係用點心紙剔野食。揀好野食之後就到櫃台畀錢,畀完錢就返埋位等上餐。1. 逢甲鹽酥雞滷肉便當我覺得成個便當個擺盤簡單得黎幾靚,一碗滷肉飯,三個伴碟,分別係滷水蛋配酸菜、娃娃菜炒胡蘿白絲 同埋 煮香菇,同埋一碟由台灣形狀嘅碟盛裝嘅鹽酥雞。份量方面都幾足料,食得飽先,雖然唔係話大大份,但至少唔係台式份量。味道方面正常發揮嘅台式味道,滷肉飯唔係好咸,肥瘦適中;伴碟都係以菜類為主,清清地,平衡番滷肉同鹽酥雞嘅肥膩感;鹽酥雞就炸得比較乾同脆,美中不足嘅係米糠比較多,感覺上食緊一口炸粉。整體黎講都算中規中矩。2. 熱蜂蜜檸檬其實即係熱檸蜜,蜜糖嘅比例幾好,甜度適中,加埋陣檸檬味,比普遍茶記好飲。呢間同普遍台式餐廳一樣,野飲另計,所以加錢飲呢杯熱檸蜜嘅話,個人覺得唔太抵。埋單每人65蚊,唔係話好抵食,不過可以一試,都算係有水準嘅台式出品。
1. 逢甲鹽酥雞滷肉便當
逢甲鹽酥雞滷肉便當