2015-10-11 12223 views
妹妹前一排參加了比賽而且取得優異獎,我也曾經答應請妹妹食dinner buffet,今天我也兌現我的承諾,來到沙田的2+2 café食晚飯,今次的晚餐的buffet 是「海鮮龍皇自助晚餐」,成人或長者更可以免費有一隻大閘蟹,全段時段是由6:00pm 至10:00pm ,原價是$588+10%,我當然都會做下資料收集,原來用openrice 優惠卷可以有66折優惠,只是每位四百幾元埋單,那麼價錢會比較合理。 冷盤方面波士頓半邊龍蝦、翡翠螺、青口、凍蝦等....都好齊,龍蝦的肉質都好夠結實有彈性,吃多兩件都可以回本,長蟹腳肉都鹹鮮, 另一邊有生蠔供應,不過每次廚師會派三隻生蠔俾客人,生蠔是預先打開,每次派發俾客人前都會用過濾水機清洗,詢問廚師後原來生蠔來自美國,生蠔就不算好大隻,不過都好厚肉,都有點蠔味,感覺好creamy。刺身方面都算好新鮮,總有各式的壽司,整體款式都好多,三文魚刺身都好柔嫩,希靈魚的魚籽都好爽脆,都有卜卜聲,八爪魚刺身爽而煙韌。就座時,店員預先俾了個牌仔,讓我們可以去到buffet 自取大閘蟹,既然是日的主角,我也連忙地先食大閘蟹,大閘蟹蒸得剛好,一打開蟹蓋,可見
波士頓半邊龍蝦
波士頓半邊龍蝦、翡翠螺、青口、凍蝦......
各式刺身
各式壽司
就座時,店員預先俾了個牌仔,讓我們可以去到buffet 自取大閘蟹,既然是日的主角,我也連忙地先食大閘蟹,大閘蟹蒸得剛好,一打開蟹蓋,可見到好豐富的蟹膏,蟹膏也是軟滑甘香,入秋後都是第一次食大閘蟹,真是越食越滋味!
大閘蟹
先來一碗海龍皇湯,湯質濃稠滑溜,內餡有蜆肉、魚等.....味道好鮮又濃郁,再蘸上少許麵包食都是不錯。
海龍皇湯
再來多吃一點沙律及冷盤,款式都很多例如有煙三文魚、雜肉腸、冷麵、薯仔沙律、龍蝦雜果沙律、野菌沙律、雜沙律菜等等....
雜沙律菜
各式沙律
薯仔沙律
龍蝦雜果沙律
紅菜頭沙律
煙三文魚及冷麵
雜肉腸
冷麵麵條質感都好爽彈,加上紫菜碎、木魚碎令味道更增加口感及鹹香,龍蝦雜果沙律的龍蝦肉都不少,肉質都好爽口彈牙,加上果香甜美的雜果沙律共食,有嚼感又香甜。煙三文魚的魚質都好柔嫩,鹹香又軟腍。
今次的主題既然是海鮮為主,有一個open kitchen都好特別,主要都是即炒海鮮檔,可以order的有薑蔥油泡鮮蟹、避風塘炒海中蝦、避風塘炒龍蝦鉗及避風塘炒瀨尿蝦。我就點了一客薑蔥油泡鮮蟹,等了十分鐘就可以取,蟹肉都好鮮甜肉質結實,即炒的蟹肉果然夠熱辣辣,散發了陣陣薑蔥味,真是不容錯失。
燒豬脾試了少許,肉味濃郁,肉質都好嫩,再淋上一些燒汁及蘸上芥末醬來食,會更香惹滋味。
燒肉眼牛排、豬脾
是時候再食些熱葷,熱葷方面都十幾款選擇,例如有羊扒、沙田燒乳鴿、炸三文魚、龍蝦百合炒時菜、照燒牛肉粒、蒸魚.......
羊扒
芝麻鹽焗雞
沙田燒乳鴿
咖喱雜菜
papadum及印度炸雜菜
咖喱雜菜都不會太辣,不過個咖哩味道夠濃郁,餡料有車厘茄、薯仔、茄子、紅蘿蔔等,再煮得入味夠腍,與胡椒香的papadum 伴食,香辣又惹味吸引,papadum都炸得好香脆金黃!
芝麻鹽焗雞炸得皮脆肉香,雞肉的脂肪又晤多,鹽焗雞皮上加了些白芝麻,芝麻味入口好香惹,雞肉有鹽焗的味道又不會太鹹。
沙田燒乳鴿也是比較厚肉,炸得皮脆肉嫩,有香脆的口感,肉質晤韌而鮮美。
蕃茄燴長通粉雖然長通粉煮得夠煙韌有彈性,可是味道較淡又好少蕃茄味!
炸三文魚炸得脆香肉嫩,都不會太多油份溢出,真是不錯!
印式炸雜菜都值得一試,餡料有齊洋蔥、薯餅、茄子及豆,第一個感覺都少少脆入口好軟綿,餡料好豐富,沒有點膩,真是很好吃!
印式炸雜菜
每晚的7點及9點都會有侍應推車仔出來,同時搖響搖鈴,通知客人有招牌的食物取,今次做的主題是19吋帝皇蟹肉法包三重奏,每晚會輪流推出三間酒店製作的蟹肉法包,今晚是推出了帝京酒店的蟹肉法包,製法是用了鮮甜的南瓜蓉去烹調做出南瓜芝米多,法包都烤至香脆,加上南瓜芝米多蟹肉,入口都好香甜煙韌。
最後又是甜品時間,之前取熱葷時見到有些客人都正在自製窩夫,我也在旁邊靜靜觀看,現在到我自己製窩夫,我也恐怕吃不消,只是烤了半份窩夫,再加上哈根大師的香滑的草莓雪糕,切開小件放入口中,兩者處於冷熱之間,真是食得過癮,窩夫夠闣香脆有蛋香,脆中帶香軟,一定會令你一試傾心!
再食多少許甜品,令我有深刻印象包括有tiramisu ,咖啡味好濃,甘醇馥郁,軟芝士口感好香軟芝香,焦糖燉蛋的蛋味夠重蛋味,焦糖面燒至金黃,焦糖夠薄脆!
opera 蛋糕雖然朱古力味夠濃,可是蛋糕較乾身。
macaroon 的口感雖是夠脆,可是沒有突顯任何味道,只是覺得甜膩!
柚子啫喱杯賣相都好精緻,有些柚子肉鋪在啫喱上,柚子肉的清香加上有彈口不太甜膩的jelly一齊食都是不錯的配搭!
紅豆綠茶卷的紅豆都夠腍身香甜,綠茶味一般,整體都是太甜膩!
鮮果撻基本的鮮果都是草莓,撻身都夠脆,草莓都好香甜微酸,草莓鋪滿了整個蛋糕,賣相鮮艷奪目,已經令人垂涎三尺!
整體方面冷盤、熱食都不錯,今次甜品的水準有好有壞,服務方面侍應都經常巡枱幫客人收碟、斟水,都好nice又有效率,今晚我們都吃到捧腹而回,下次再與妹妹再來食buffet !
Other Info. : 用openrice coupon 惠顧全時段自助晚餐(星期一至四66折),有效日期2015年10月1日至2015年10月31日
2015-10-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
印式炸雜菜
波士頓半邊龍蝦
波士頓半邊龍蝦、翡翠螺、青口、凍蝦......
各式壽司
各式刺身