2019-04-12
今日約咗朋友去尖沙咀睇戲,睇戲之前當然要食個晚餐啦,喺美麗華附近其實都有好多茶餐廳,今日我就隨便揀咗一間入去試試,睇吓佢味道如何啦。我叫咗個去骨海南雞飯,價錢就$68 ,不過不失,咁嘅價錢應該都需要有啲質素。海南雞黎到,個賣相就同圖片都幾大出入,認真差左少少,雞皮發黑,又多肥膏,d血管無去乾淨,望落唔太吸引。食落又如何呢?去咗骨嘅海南雞係好嘅,不過肉質方面就比較韌小小,都幾鞋口,煮到老晒,有浸沙薑味,我覺得似沙薑雞多過海南雞。個薑蓉係可以接受嘅,個甜豉油就太甜,搶晒個雞味,只係食到個甜,個雞一啲鮮味都冇。油飯可以嘅,粒粒分明,乾身,合格啦。不過Overall,我就比唔到合格佢,有待改善啦。尖沙咀都算係遊客集中地,希望餐廳可以為大家提供更好味的食物,美食天堂就靠大家了。