2019-08-11
今日黎到香港仔探朋友,朋友鍾意飲茶所以就去咗佢樓下嗰間酒樓度飲喇,呢間酒樓我同朋友都係第一次幫襯,聽朋友講呢間酒樓新開無耐,唔怪得內裡啲格局都幾新同幾乾淨。點心種類唔係話好多,連港女餃 (灌湯餃) 都冇賣,有啲失望 😔 😔 不過有幾款點心就外面啲酒樓都未見過,而且小食種類價錢亦好平,每碟都只係 $38 蚊。紅油抄手 : 呢碗真係伏到無朋友,啲餡料口感同味道好奇怪,而且個醬汁味道都好怪,完全好似係啲罐裝辣椒醬到倒出嚟咁。 (伏名指數 : 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻)紅米鮮蝦脆網腸 : 雖然用紅米會健康啲,但係味道始終都唔及普通腸粉皮果隻咁好食,而且啲紅米腸粉皮又整到厚身得濟,所以話佢好食又唔係,話佢唔好食又唔係。(伏名指數 : 👎🏻👎🏻👎🏻)椒鹽脆魷魚鬚 : 魷魚鬚肉厚啖啖肉,而且味道僅次於大排檔水準,呢個幾好唔錯,如果以酒樓既小食黎講,呢個幾抵食。其他點心就普普通通,不過同朋友食食下都覺得點解好多點心都好似差唔多一樣味咁。😢 😢
(伏名指數 : 👎🏻👎🏻👎🏻)