釣蝦場嘅熱潮過咗之後,流水蝦都興咗一段時間,我就第一次嚟試,覺得今次嘅體驗都好有新鮮感。「燒蝦蝦」場地面積好大,我離遠已經見到超大個招牌好搶眼。位於屯門站隔離,交通好方便。工業風裝修,配搭色彩鮮明貨櫃造型鐵櫈,牆上霓虹燈牌、日本風得意海鮮牆畫,連洗手間裝修都襯返整個設計。每張枱都有獨立抽氣系統,抽氣做得好,唔會成間店都係油煙味,而且冷氣夠。整間店都有藍色玻璃水缸圍邊,放住生猛嘅大頭蝦。成個環境令我感覺唔似喺香港,好似去咗台灣或者韓國一啲燒烤店,有去旅行嘅感覺。安排座位坐低後,就走出去參觀同攞嘢食,我覺得老闆都幾有心機安排,任飲任食分咗唔同區域,仲見到有啲細心位,而且地方整潔,樣樣都想攞嚟試,望到都好興奮。► 海鮮區全部海鮮都係任食,而且款式都唔少,無間斷補給,淨係呢點都已經好吸引,我哋主打海鮮,燒咗好多轉。⊛大頭蝦~係今餐主角,我哋喺座位身旁嘅水缸夾大頭蝦,餐廳細心準備咗冰桶可以先冰一冰啲蝦,等燒烤時唔會太生猛跳嚟跳去。大頭蝦爆膏,經燒烤後啲膏更香濃,蝦肉新鮮彈牙,蘸泰式醬汁更惹味。⊛鮑魚~新鮮,肉質彈牙。⊛蠔~燒每一轉都用唔同調味,蒜蓉牛油最掂。⊛蜆~都有三款,沙白、青蛤、白蜆。⊛帶

► 海鮮區
大頭蝦
牛油蒜蓉燒蠔

⊛鮑魚~新鮮,肉質彈牙。
⊛蠔~燒每一轉都用唔同調味,蒜蓉牛油最掂。
⊛蜆~都有三款,沙白、青蛤、白蜆。
⊛帶子~鮮甜,加蒜蓉燒。
⊛花螺~新鮮爽口,食咗好多粒。
燒馬友魚

⊛馬友魚~魚類不停換款,倉魚、黃腳鱲等。燒馬友超正,油脂豐富,燒完出嚟好香,基本上唔使落任何調味料,不得不讚自己燒到皮脆肉嫩,街市買馬友都唔平,必食推介。

⊛多春魚~燒烤爐火剛好,我哋都好容易掌握,唔會好快就燒到燶晒,連多春魚都燒得好靚,唔會燒到黐爛皮。

► 肉類、蔬菜區
款式種類好多:腸仔、雞全翼、羊架、牛仔骨、串燒雞腎、串燒雞皮、翠玉瓜、雞髀菇、小紫甜番薯⋯⋯不過燒得好唔好食始終都要靠自己。

► 生啤、飲品區
重點嚟喇!生啤都係任飲:Hoegaarden、1664、Asahi、Suntory,啱晒鍾意豪飲嘅朋友,餐廳仲貼心雪凍唔同牌子嘅啤酒杯俾客人自由斟,仲有清酒、梅酒、樽裝啤酒。兩大雪櫃放滿唔同汽水同茶類。另有自助沖茶位置,茶葉款式都幾特別。

► 冷盤區
雪櫃有即食冷盤:泰式鳳爪、酸辣大蝦、日式沙律、味付螺肉⋯⋯
⊛醉花螺~ 爽口,陣陣酒香。
⊛醉溏心蛋~酒香濃郁,有溏心,一盒一隻。
⊛醉豬手~入味,豬皮同肉質都有彈性,咬落去有爽彈感覺。

► 熟食區
除咗燒烤都有其他熟食:茶葉蛋、麥樂雞、春卷、咖喱魚蛋、燒鵝、滷水雞翼⋯⋯

► 粉麵、點心區
各款即食麵同湯底,可以自助煮麵。仲有熱辣辣蒸點心:蝦餃、燒賣、牛肉球、奶皇包、糯米雞⋯⋯

► 醬料、用具區
多種醬料供客人混醬同調味:蒜蓉、辣椒、牛油、蜜糖、燒烤汁⋯⋯仲有錫紙兜、乾濕紙巾、圍裙、手套等用具,應有盡有。

甜品
可以自製甜甜圈,有早餐食嘅蜜糖星星,多款本地同韓國嘅雪糕、雪條全部任食。

有得玩又有得食好愉快,不得不讚店員親善好有禮貌,清碟快,食物不停refill,埋單$383/ 1位,食足3個鐘頭大滿足。到我走嘅時候,戶外位置都坐埋,越夜越熱鬧,見到食客都好開心燒烤、飲酒,瀰漫住燒烤嘅香氣同愉快嘅氣氛。
#燒蝦蝦
地址:屯門仁愛堂街45號興泰大廈地下1,1A,2至8號舖
$383 (Dinner)
大頭蝦
牛油蒜蓉燒蠔