2018-02-08 91 views
諾士佛台一向都好熱鬧,就像中環蘭桂芳一樣,愈夜愈精彩。經朋友介紹, 有間環境不錯嘅酒吧名叫「Penthouse」, 而網上食評都係正面的, 今晚一於去試試吧 ! 可能時間尚早, 餐廳人客不多, 可以玩吓Game 先! 一走進餐廳,就見到這兩張Beer Pong 台,再行入少少,就見到酒吧不能缺少嘅掟飛標機。 另一邊有兩張卡位,有獨立電視,一大班人嚟睇波最啱啦。估唔到酒吧有set dinner 供應, 而且有多種選擇 , 價錢由$108 至$168 , 價格合理。 我哋叫咗一個 set dinner,另外加咗兩個小食《香蒜白酒煮青口 $138》& 《煙肉芝士焗薯皮配酸忌廉 $78》 。《是日餐湯 - 洋蔥湯》洋蔥湯上面鋪了一片麵包,麵包上面有芝士鋪面, 焗完之後,芝士溶化, 麵包吸了洋蔥湯啲精華,味道真的好清甜,其實坊間很少餐廳有這樣的洋蔥湯喝,由此可見, 餐廳是很花心思為客人提供特別嘅菜式,真係值得一讚! 主菜有《 西班牙海鮮焗飯 $168》 , 賣相極為吸引, 有多種海鮮鋪滿整個鑊,份量十分,有青口、大蜆、魷魚,加埋一隻大蝦。大蝦肥美爽口又鮮甜, 蜆同青口煮得剛剛好,魷魚爽脆可口,

可能時間尚早, 餐廳人客不多, 可以玩吓Game 先!

《是日餐湯 - 洋蔥湯》

主菜有《 西班牙海鮮焗飯 $168》 , 賣相極為吸引, 有多種海鮮鋪滿整個鑊,份量十分,有青口、大蜆、魷魚,加埋一隻大蝦。大蝦肥美爽口又鮮甜, 蜆同青口煮得剛剛好,魷魚爽脆可口, 至於飯粒吸收了海鮮嘅精華, 令人食欲大增, 飯嘅生熟度亦調較得剛剛好,唔會太生, 亦唔會過淋, 正合我口味 。

西班牙海鮮焗飯

叫咗杯無酒精既飲品 (Gunner ) ,味道似薑啤。

再來一道香氣十足嘅《香蒜白酒煮青口 $138》, 從遠處已經聞到白酒嘅清香,白酒配上飽滿嘅青口, 絕配!
湯汁味道鮮甜,青口嫩滑,食完青口,真係連汁都飲埋。
香蒜白酒煮青口

《煙肉芝士焗薯皮配酸忌廉 》, 薯皮脆卜卜,加上煙肉既鹹香, 香濃嫰滑嘅芝士,再配上酸忌廉,口感豐富, 十分惹味。
煙肉芝士焗薯皮配酸忌廉

整體而言,食物質素相當不錯, 除了掟飛標、睇波同飲酒, 亦可好好享受晚餐, 真係一舉兩得!
西班牙海鮮焗飯
香蒜白酒煮青口