《點匠佳餚 - 黃埔》今次喺黃埔做完野,比我搵到間新開又好抵食既上海菜,正正就係喺黃埔花園附近既地鋪,非常容易搵到,而菜式多元化之餘仲幾抵食添😋雖然話餐廳主打上海菜,但係佢都有唔少川菜菜式可以食💁🏻‍♀️點匠小籠包 $42兩個人點左一份小籠包,一客有四件,熱辣辣時食有爆湯汁既效果,高湯飲落清甜而且有肉香👍🏻推薦💁🏻‍♀️幹煸四季豆 $68呢道菜我成日食川菜都會叫,一來有啲菜落下肚,二來呢道菜真係十分下飯的😋四季豆食落無豆衣無渣,處理得幾乾淨,個肉末帶有少少酒香,咸香味十足💁🏻‍♀️雞絲麻醬粉皮 $48雞絲粉皮都係我喜歡既菜式,粉皮被麻醬包裹住,夾埋雞絲同青瓜食,有多重口感之餘,青瓜絲爽口既感覺仲帶點清新👍🏻💁🏻‍♀️上海粗炒 $88主食我地要左個經典既菜式,粗炒既質感煙煙韌韌咁超級掛汁,入面有椰菜、冬菇、草菇等既食材,食落幾香口,同埋值得一提係個份量都真係唔少,我哋最後都食唔晒要打包走😂💁🏻‍♀️流沙煎堆 $58雖然食到飽飽,但甜品都係需要的😏我就揀左出面比較少見既流沙煎堆,入面個餡料係流沙奶皇,咬落啲餡會爆出黎,外脆內流心,所以食既時候要小心熱呀
《點匠佳餚 - 黃埔》
💁🏻‍♀️點匠小籠包 $42