2015-05-22 1265 views
呢期真係禍不單行!對電子科技又愛又恨,愛它確實拉近了人之間的距離,資訊發放方便,恨就始終不能代替一切,始終有不穩定的時候,這樣麻煩好一陣子。連想分享食過什麼都唔得!唯有湊埋個仔(放假中)專程到觀塘維修電腦,身水身汗過到來,累透了!要找個地方休息下先,獎勵下自己!走到近地鐵站東廣場,這裏地點方便,一會兒就可以輕輕鬆鬆搭地鐵走人!入到商場這裏的店舖都是細細的,幸好我這時段並不繁忙。逐一細看,走到這間別緻的小店,這裏似乎有精品咖啡和all day breakfast,一於入嘆下先!我就要了「Sea salt caramel latte」,咖啡一來,通常我都會輕聞一下,醒醒神先,這杯焦糖好得,聞已經有陣淡淡的焦糖香,細問下原來他們唔係用漿糖,而係最後放面,即燒,所以面層有少少焦糖香脆,杯邊亦留有焦糖,所以邊飲,咖啡泬邊帶有焦糖香,但又唔會過甜,飲到一半(我沒有搞伴習慣)開始滲入岩鹽嘅味道,帶喊味的咖啡都幾吸引,味道都好夾,由於我初次品嘗岩鹽沖調嘅咖啡,好有新鮮感,好像提昇了乳香味(還是柔順了咖啡味)。值得一試!另外就點了All day breakfast來補充體力,當中包括:牛奶炒滑蛋、煙三文
Sea Salt Caramel Latte
All day breakfast
另外就點了All day breakfast來補充體力,當中包括:牛奶炒滑蛋、煙三文魚、英式肉腸、香草雜菌、煎蕃茄、雜菜沙律和蜜糖多士蛋。內容豐富,份量充足!我最欣賞就是他們的炒蛋,真係好香好滑,連我仔仔都大讚(他對炒蛋要求甚高,他要食指定人物炒蛋,我試過整不同質感都未能乎合他要求)。跟住我份all day breakfast就被騎了!要與仔仔搶過才有得食,好可憐!另外我好鍾意就是那蜜糖多士,它除了烘得剛剛好,沒有焦(感覺無咁熱氣),配上蜜糖清甜,感覺更健康,很好配搭,如果配牛油就油膩了。
立體拉花Latte
而仔仔就要了杯立體拉花Latte(始終小朋友^^),真係好可愛嘅拉花,我也有飲過他的咖啡,絕對無叫錯俾仔仔,但我本就喜歡較濃郁味道,對我來說就不夠了。
鐵板焦糖香蕉雪糕班尼
另外,仔仔要多個鐵板焦糖香蕉雪糕班尼(帶佢出街真係食窮我),我真係估唔到一間小小的店,可以那麼精緻和細心,這個甜品-雲尼拿雪糕上灑上自家炒嘅開心果碎,而香蕉應該燒過,出了一些酸度,中和了朱古力漿嘅溜,面還燒了一層焦糖。

老實說那麼小小的店子由他們食物製作和投資用具,若非有心人,很難做出此水準。好欣賞他們!
Sea Salt Caramel Latte
All day breakfast