2013-11-29
係荔枝角食晏, 主要有兩種選擇, 第一係茶餐廳或連鎖快餐店, 只求快靚正, 人均消費都係$40左右, 如果想食好少少坐得舒服少少, 可以揀樓上CAFE, 其實主要都係長沙灣廣場隔離, 不過保證係銅鑼灣價錢.最近行經見到新食店, 即刻去試試, 午餐有四款選擇, 價錢就$80-$100, 有湯有餐茶, 點左炭燒牛扒同野菌意大利飯, 牛扒七成熟, 可跟飯/意粉/薯條, 不過塊扒同最近天氣一樣都幾乾下, 可能有八九成熟, 而且份量唔大, OL可能足夠, 男仕就未必啦...而盛載意大利飯個器皿就幾骨子, 類似西式瓦煲咁, 味道OK, 偏淡少少, 食完唔會感覺好漏, 如果d飯再煮熟多少少更好.餐茶點左熱朱古力同cappuccino, 都係咁囉, 唔會唔好飲, 亦唔會難飲.食完睇到報紙先知原來這間店係兩個年輕人所開, 而該位置原本租比連鎖式餐廳.年輕人有夢想當然要支持, 畢竟係香港有夢想係一件幾咁奢侈嘅事, 而且呢度唔會好似長沙灣廣場隔離d Cafe咁"hur", 可以好休閒咁係工業區中嘆個lunch, 飲杯咖啡, 當然, 要留住顧客, 就先要留住顧客個肚, 食品方面仍有進步空間.