☀️放假最好就係瞓到自然醒,就出嚟搵下好嘢食😛今日嚟到銅鑼灣登龍街試下呢間最近都幾hit嘅MEMORI樓上西餐廳🤗一出lift已經見到餐廳將門口佈置得好有心思🫶🏻有精緻嘅花墙🌸Menu嘅設計好似一本回憶錄咁📝有相、有手繪畫、有語錄…滿滿嘅回憶❤️入到餐廳,柔和嘅燈光同擺設,令到個人感覺更放鬆🥰叫咗兩個Lunch set, 包咗餐湯or 沙律+主菜+飲品🥣精選餐湯 係蕃茄南瓜🍅🎃湯呀!好特別,第一次飲😛蕃茄帶微酸,南瓜🎃香甜滑溜,兩者原來係咁夾😍估佢唔到,好飲呀👍🏻🥗雜菜沙律 沙律夠新鮮!以火箭菜為主,加些少的🍅蕃茄仔,配上麻醬,非常開胃😋🥔吉列牛肉薯餅 $38新鮮即炸🔥薯餅炸到外脆內軟,完全唔油,咬落去好鬆化,牛肉碎同薯蓉十分香滑,甜甜地,好正🉐就咁食或者可以點埋個蜜糖芥末醬食😛🧅炸洋蔥圈 $38即炸熱辣辣!炸到好脆,份量都幾多😛🍝蒜香辣蟹肉扁意粉 $118蟹肉、炸蒜片🧄蒜油同埋雜菇令到個意粉好夠味,食落仲有少少微辣😋扁意粉口感幾好,唔鐘意太多醬汁嘅我個人就幾喜歡呢個意粉😋🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198塊扒好大塊呀😍煎得幾好,要咗5成熟,食落唔韌,可以點胡椒鹽或者韓式燒肉汁

蕃茄南瓜湯

🥣精選餐湯

🥗雜菜沙律

🥔吉列牛肉薯餅 $38
炸洋蔥圈

🧅炸洋蔥圈 $38
即炸熱辣辣!炸到好脆,份量都幾多😛

🍝蒜香辣蟹肉扁意粉 $118
香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁

🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198
塊扒好大塊呀😍煎得幾好,要咗5成熟,食落唔韌,可以點胡椒鹽或者韓式燒肉汁食😛仲有粗薯條同沙律菜伴碟,份量真係好足夠!
French Cake

🍰French Cake $28
擺碟幾精緻哦🫶🏻係咖啡朱古力蛋糕😝食落好香咖啡味,再帶有醇厚嘅朱古力味,蛋糕夠滑身,又唔會太甜,好食😋

🍵凍焙茶
原本係熱飲,可以轉凍飲👍🏻茶味幾香濃,唔錯😛

☕️凍咖啡
奶同糖水另上,可以自己調較😝唔錯哦~飲完咖啡醒神啲

總結💕以樓上西餐廳嚟講呢間真係算幾高質🫶🏻設計有心思,誠意十足,食物質素唔錯而且好大份哦,好抵食呀😋

見到隔離枱慶祝生日,個甜品仲連埋個鋼琴裝飾品一齊上,抵讚👍🏻相信係呢到慶祝啲特別日子都非常唔錯🤗

職員都好nice, 喺呢到用餐感覺舒服,值得一試❣️Lunch以set為主,見到夜晚餐牌更豐富🤩希望日後有機會嚟試下dinner,試下佢地嘅招牌菜~16小時慢煮油封鴨髀😍好似好正咁
蕃茄南瓜湯
炸洋蔥圈