2021-03-18
晚市管制不停地修改,多月冇見XO仔嘅Auntie R為咗要補派利是,所以就專登揀咗個中午黎灣仔見小肥一面,仲好客氣地喺友人推介嘅「Elmo's Bistro & Bar」請食晏。店子門外有個懷舊嘅粉紅色信箱,甚有歐陸式風情。兩層高嘅餐廳有三個室外座,相信係為煙民而設,門旁個綠色桶桶則勁有芝麻街嘅影子。外牆雖塗上彩色嘅圖案,但於佈滿紅、藍、綠、黃屋嘅石水渠街上則變得唔係咁起眼。樓底高高嘅地下層一邊為開放式廚房及水吧,另一邊則排出二至四人嘅高櫈吧位散座,望上天花可見簡單吊燈及牛頭裝飾,莫非係襯返牛年新添置嘅?!眼見磚牆上嘅燈飾帶住米高佐敦頂帽,店主明顯同為球迷,感覺份外親切。三頁飲品項目大多分為歡樂時光及非歡樂價格。雖則中午時份屬非歡樂時光,但因室外氣溫高達二十八度,小肥當然係要啤一啤佢降溫啦!嘻嘻,端莊嘅長輩就叫咗杯Espresso Martini($120/杯)襯托返。據悉,以黑板寫出嘅午市套餐主菜每天不同,要視乎朝早大廚買到咩食材及其心情而定。西式自助餐具可於餐桌上找到。Auntie所點嘅「Taiwanese Style Spicy Clams Noodle」($98)屬香辣之選。得
店子門外有個懷舊嘅粉紅色信箱,甚有歐陸式風情。 兩層高嘅餐廳有三個室外座,相信係為煙民而設,門旁個綠色桶桶則勁有芝麻街嘅影子。外牆雖塗上彩色嘅圖案,但於佈滿紅、藍、綠、黃屋嘅石水渠街上則變得唔係咁起眼。 樓底高高嘅地下層一邊為開放式廚房及 水吧,另一邊則排出二至四人嘅高櫈吧位散座,望上天花可見簡單吊燈及牛頭裝飾,莫非係襯返牛年新添置嘅?! 眼見磚牆上嘅燈飾帶住米高佐敦頂帽,店主明顯同為球迷,感覺份外親切。 三頁飲品項目大多分為歡樂時光及非歡樂價格。 雖則中午時份屬非歡樂時光,但因室外氣溫高達二十八度,小肥當然係要啤一啤佢降溫啦!嘻嘻,端莊嘅長輩就叫咗杯Espresso Martini($120/杯)襯托返。