2017-01-02
西餐有分高級和中級的,今天相約朋友來到銅鑼灣金朝陽進食西餐,呢度嘅風景好唔錯,有特大落地玻璃,望出去銅鑼灣個境真係唔錯,寧靜帶點優雅,價錢為中上,但是食物的質素相對也很高,款式也很多,不用怕不合口味啦!氣氛係超級好,可惜我哋冇飲酒,個酒吧超宏偉,調酒師看下去也很有水準呢~首先店員會奉上一客麵包配上青醬,即係香草醬,嚟點麵包一齊食!兩者超夾,麵包外脆內軟,口感唔錯,點嚟食真係好開胃,PS個醬汁超正。24 months aged parma ham 24個月巴馬火腿24個月嘅巴馬火腿好似幾吸引咁,所以我哋就嗌咗喇。肉質比起平時嘅食到嘅係滑,口感唔會太乾,有驚喜。咸度適中,哈密瓜夾上來一起吃,味道更清新。忌廉松露蘑菇湯面頭有啲炸過嘅餅碎,口感十足。一口吃下去,發覺個湯都幾杰身,感覺有啲似cream。味都幾香濃,但係唔會覺得太油,松露菇菌大大提升了口感,整個湯也很滑身呢!到了主角—Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak炭燒美國牛肉眼12oz牛扒非常之大件,比預期中大。先講個牛扒,一切出嚟嘅時候水份和肉汁都溢來,完全感受到佢有幾juicy。香料醃制得唔錯,唔會
首先店員會奉上一客麵包配上青醬,即係香草醬,嚟點麵包一齊食!兩者超夾,麵包外脆內軟,口感唔錯,點嚟食真係好開胃,PS個醬汁超正。 24 months aged parma ham 24個月巴馬火腿
24個月嘅巴馬火腿好似幾吸引咁,所以我哋就嗌咗喇。肉質比起平時嘅食到嘅係滑,口感唔會太乾,有驚喜。咸度適中,哈密瓜夾上來一起吃,味道更清新。 忌廉松露蘑菇湯
面頭有啲炸過嘅餅碎,口感十足。一口吃下去,發覺個湯都幾杰身,感覺有啲似cream。味都幾香濃,但係唔會覺得太油,松露菇菌大大提升了口感,整個湯也很滑身呢! 到了主角—Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak炭燒美國牛肉眼12oz
牛扒非常之大件,比預期中大。
香料醃制得唔錯,唔會太鹹,但係又不失保留牛嘅香味同鮮味,食落很香口!
底下仲黐住一塊脂肪層,油脂滿溢,嫩滑多汁。幾鍾意佢隔離有一個原隻烤蒜,可以配上來一起吃,相當好吃,挺滿意的一個主菜! 之後仲嗌咗兩杯果汁,味道唔錯,唔會太甜,有啲似鮮榨果汁~