2018-08-21 961 views
慶祝生日當天,男朋友預先訂好枱,帶左我去間食蠔專門店。入到去好有情調,搞到我受寵若驚🙈。浪漫🌹,不是真火。店內客人少,侍應在旁邊都好似觀察住我地一舉一動,隨時好似要行過黎加水、落單咁。兩人決定各人吃兩款生蠔,再加些主食。餐單上有介紹不同國家生蠔我特性,例如:重海水味、重蠔味等。最後,揀左French Gillardeau 和 Spanish Arousa。 此外,單點鵝肝蟹肉燴飯和一款Dinner set (牛扒)。後來,侍應推介特別製作的蒜蓉包,我們也點了。上菜喇!煙肉磨菇湯(前鏡)+ 蒜蓉包(後鏡)值得一提的是蒜蓉包,最高的一層放了完整的蒜蓉,估計是經高烤/焗,一粒粒蒜蓉可以一粒粒拎出黎,而且我地仲發現輕壓蒜蓉粒成泥狀放在包上,包很脆,一齊食,味道更加好味。新鮮蒜蓉❤️檸檬右面是Spanish arousa,左面是French Gillardeau。 法國生蠔最令我深刻,第一啖會感覺都味道係咸,食到後面有清甜的味道! 有層次感!鵝肝蟹肉燴飯好滋味,因為鵝肝甘香!💕唔好睇佢細細地!真係好飽😆😆!侍應推介食法:先將鵝肝壓碎,鵝肝精華與飯混合,非常香。最後,食到一粒飯都無。哈哈!

浪漫🌹,不是真火。

上菜喇!

煙肉磨菇湯(前鏡)+ 蒜蓉包(後鏡)

鵝肝蟹肉燴飯