2013-05-15
又到左一年一度的母親節,咁啱屋企兩個母親(媽媽及老婆)都鐘意食日本菜,所以一行八人今年就響呢間日本菜慶祝母親節。因為之前訂位時,餐廳建議寫個Tailor make menu 俾我,本來都諗住到時先點菜冇咁局限,但餐廳啲人話有個新的日籍大廚加盟,所以最後決定叫佢寫個Menu 俾我。9道菜 $1880 Menu:日本水果蕃茄沙律前菜三款 (雞泡魚啫喱/螢光魷魚/醋浸水雲菜)刺身三款 (大Toro/鹽水海膽/牡丹蝦)麵豉煮原隻龍蝦香草牛油燒榮螺特上和牛厚燒雜錦天婦羅稻庭烏冬柚子雪芭其他的菜都唔多講了,因為俾得咁嘅價錢都唔會差得去邊,特別要一提的係麵豉煮原隻龍蝦。雖然佢嘅賣相未必係好吸引,但係真係好食到停唔到口。估唔到麵豉係可以同龍蝦咁夾,咁樣食龍蝦發真係第一次。食到最後,大廚今井雅一出來問我地滿唔滿意啲野食。佢個樣望落去好似唔係好老咁,但係聽佢講原來佢已然入廚3x年,最拿手係懷石料理。問返大廚整體黎講屋企人個個都好滿意個Menu,係覺得價錢貴左少少。不過下次有機會的話我諗我都會再去捧場。
9道菜 $1880
Menu:
日本水果蕃茄沙律
前菜三款 (雞泡魚啫喱/螢光魷魚/醋浸水雲菜)
刺身三款 (大Toro/鹽水海膽/牡丹蝦)
麵豉煮原隻龍蝦
香草牛油燒榮螺
特上和牛厚燒
雜錦天婦羅
稻庭烏冬
柚子雪芭
Other Info. :
食到中途,侍應送上小禮物俾兩個母親,係用Sake木盒裝的Macaron。成餐飯係貴左少少,但望住收到小禮物後的兩個母親滿足的笑臉,再貴啲都值得。:mad: