2021-06-09 8 views
今日行過北角AIA大厦,見到一間酒吧好特別,因為佢係有日本拉麵食,於是就入去試一試。酒吧內有一架好大既飛機係半空令人好懷念搭飛機。餐牌上有幾款拉麵選擇,而且逢星期三午市仲有3人同行一人免費認真抵食,我地就叫了自家制黑豚叉燒拉麵同三文魚沾麵,2大塊叉燒起碼等於其他拉麵店4塊叉燒,而且叉燒店舖自家制所以又淋又入味,麵底又彈牙加上唔會煮到淋曬真係食到雪雪聲,拉麵最重要就係湯底,湯底清甜又有濃郁豬骨味,另一款沾麵好特別,因為上枱時會有煙霧既效果,增加對這個沾麵既好奇心,麵是用上類似台灣kiki麵質加上店舖自加制既醬汁食落不會乾身又有豬肉味,而且仲有另一種食法就係點芥末豉油,這種食法好合適鍾意食辣既朋友,最後加上一杯清啤,估唔到食拉麵加啤酒既組合咁特別。