2025-01-16
平時食飯飲嘢較少機會接觸到荷蘭菜今次到大館附近見到呢間cafe bar個名幾特別入內光顧遇上1對好客健談的店主,男店主本身是荷蘭人女店主原來從事珠寶設計,餐牌是她自己design的,還娓娓道來"Julia"係其中1位股東女兒的名字,名乎其實是一間“有故事的餐廳”◇ Osseworst/Raw Ox Sausage 生牛香腸~ 個人口味最喜歡呢款,食落完全似carpaccio生牛肉片咁軟嫩鮮美又唔會騷,唔錯◇ Leverworst/Liver Sausage 肝香腸~ 如果鍾意食內臟食物嘅人都會覺得唔錯,珍肝味道順和唔太濃烈,質感柔軟◇ Grilworst/Grilled Sausage 烤香腸~ 對比以上兩款腸,呢個腸味道走中間路線,特色感無咁強,口感都okay亦係啱送酒Frikandel/Dutch Deep Fried Sausage 炸絞肉腸~ 好似食熱狗咁,不過係用腸仔當麵包夾紅洋蔥酸青瓜等食,幾有荷蘭風味◇ Kaas Korket/Cheese Croquette炸芝士球~ 香口脆炸小食餡料有肉和薯蓉,口感偏向軟糊鹹味濃郁,非常適合送啤酒◇ Kiwi BelliniProse
今次到大館附近見到呢間cafe bar個名幾特別
烤香腸
炸絞肉腸
炸芝士球
◇ Kiwi Bellini
Prosecco, kiwi juice
~ 青綠色cocktail有奇異果粒,入口較為甜,經店主再調教後更易入口