2017-04-17
出街食日式放題的話,我最鍾意搵埋一大班朋友!劃食物紙時通常好嘈好興奮,好氣氛又好開心❣️今晚同朋友黎呢間「三禾」都不錯,book枱時說希望有角落的位置唔會嘈到其他人,店員說會盡量安排,點知黎真係安排到有獨立房間呀!😱咁我地班友嘈到拆天都唔駛驚嘈住人啦!😂😂😂原來放題有個爐俾我地燒下燒下!可以燒下海鮮或者放其他自己想燒嘅食物,例如今次朋友點了日本蕃薯仔放上去燒下,嘩,香氣四溢,食落零舍好味🍠👍🏻👍🏻餐廳會送每人一份海鮮,其中有甲羅燒,先將鵪鶉蛋打落蟹肉上面撈勻,再放在爐上燒熱,好味😋仲有聖子、鮑魚及大蜆!好大隻鮮甜!不過燒聖子要注意,因為聖子殼太薄,受熱後會有殼碎周圍彈,建議燒至稍為離殻後將肉取出,直接放爐上燒,鮑魚也可以拆殻燒😋😋刺身方面,味道稍為淡左少少,不過三文魚好肥美,尤其火炙三文魚壽司真係冇得彈!黑松露茶碗蒸蛋👍🏻👍🏻炸物及燒物相當不錯,我最鍾意芝麻雞翼及圖中圓碌碌的紫心香芋丸!❤️可惜不能吃太多,因為會好熱氣呢😣除左燒烤爐,朋友還點了牛肉壽喜鍋!食完之後意猶未盡,還將蕃茄湯烏冬中的烏冬放入去滾,變了火鍋,真是多元化crossover😂😂😂以燒菠籮及雪糕做結尾,D菠蘿好甜,雪糕也不