以前去日本旅行,總有一兩餐血拼到冇時間食飯,就隨意去食碗牛肉飯,而家冇得去日本,好彩東京チカラめし開到嚟香港,今日就一於嚟朝聖。雖然嚟到已經接近下午茶時間,不過都仲係要等位,好彩等咗一陣就有得入座。店外店內都掛有大大個餐牌,所以喺等候時間已經揀啱咗食乜,然後入座後就以QR Code落單。芝士燒豚肉丼加$10仲可以變加大,飯同豚肉都增量咗。豚肉唔嚡口,配合埋拉絲芝士,整體味道不錯。野菜燒牛肉定食就更加豐富,包括有味噌湯同沙律。野菜燒牛肉野菜同牛肉嘅份量都相當豐富,而佢嘅野菜除咗有椰菜之外,仲有芽菜同洋蔥喺入面,蔬菜混合咗牛肉汁就更加好味。味噌湯唔會過鹹,而且入面仲有油揚同豆腐。沙律係我最鍾意嘅椰菜絲,上面仲加咗粟米,枱上放有和風汁,可以混入沙律一齊食。店面講明用日本產米,所以佢嘅白飯都零瀉好味。我仲追加咗溫泉玉子,咁樣食日本牛肉飯先夠正宗夠香滑。泡菜味道就不過不失,始終都唔係日本專屬嘅菜式,但混合牛肉飯一齊食又確係唔錯。唐揚炸雞夠水準,而且一啲都唔貴,又可以加多個餸!小食選擇相當多,所以我哋仲加配咗餃子。呢度除咗令我尋回日本牛肉飯嘅味道,佢哋嘅服務亦都非常親切有禮,果然日本引入嘅餐廳喺員
芝士燒豚肉丼
野菜燒牛肉定食就更加豐富,包括有味噌湯同沙律。
野菜燒牛肉定食
野菜燒牛肉
味噌湯唔會過鹹,而且入面仲有油揚同豆腐。
味噌湯
沙律
店面講明用日本產米,所以佢嘅白飯都零瀉好味。
白飯
我仲追加咗溫泉玉子,咁樣食日本牛肉飯先夠正宗夠香滑。
溫泉玉子
泡菜
唐揚炸雞夠水準,而且一啲都唔貴,又可以加多個餸!
唐揚炸雞
小食選擇相當多,所以我哋仲加配咗餃子
餃子
呢度除咗令我尋回日本牛肉飯嘅味道,佢哋嘅服務亦都非常親切有禮,果然日本引入嘅餐廳喺員工培訓方面都能夠做到日本人嘅標準,每一位員工無論係說話、送餐、清理枱面等等,每一個步驟都會係從客人嘅角度出發,雖然只係食一個平民日本飯,但有呢種服務質素我真係覺得絕對值回票價!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
野菜燒牛肉定食
溫泉玉子