2016-03-01
睇經濟日報介紹,話呢度係全港提供最多手工啤選擇的餐廳,朋友從悉尼回港度歲兼約飯聚,於是我第一時間話想試呢間~門口放啤酒的冰櫃一字排開,真係幾煞食,唔打得都嚇得!循例一坐低先揀幾支啤啤佢先,我哋叫職員介紹吓,第一round叫咗支包裝似迷你香檳的比利時啤、台灣限量的榖雨和荔枝啤。支比利時啤叫FARO,好酸,但好啱飲,因為酸,所以覺得好開胃,好想食嘢,於是連隨點菜,叫咗炸雞,仲有安格斯肉眼扒、牛排骨、五花腩,其他唔記得咗……炸雞籃:比想像中多雞腿,好好送酒,因為等唔切慢慢燒肉,幾分鐘已經畀我哋掃晒~ 安格斯肉眼:可能我哋早到,店內未見好多客,職員好主動替我哋燒,生熟剛剛好,而且塊肉都幾厚,我哋三條友分,一人分到三大嚿都唔止,幾抵食。穀雨:係鐵觀音釀的啤酒,之前從未飲過呢類,入口真係有茶香和茶味,特別之中係好飲嗰種~荔枝啤:係好香荔枝味,但入口偏甜,個人覺得麻麻,不過我個friend覺得好飲~第二round又叫多兩支啤酒,今次一大一小……OPA:大嗰支,係apple cider,出面酒吧賣的多數都有陣藥水味,呢款完全冇,仲有少少果肉,味道偏酸(我like酸),又夠大支,全枱都覺得好飲又抵飲~D
門口放啤酒的冰櫃一字排開,真係幾煞食,唔打得都嚇得! 循例一坐低先揀幾支啤啤佢先,我哋叫職員介紹吓,第一round叫咗支包裝似迷你香檳的比利時啤、台灣限量的榖雨和荔枝啤。
Diable:呢支紅魔鬼招紙我以前飲過,同記憶中一樣好,同肉味都幾夾。
五花腩:開始有其他客,我哋自己燒,但有點生手,寧願熟得滯都唔要冒險,結果膿咗少少,但仲脆口咗。
Other Info. :
飲手工啤真係幾好玩,一支大家share飲,一晚可以試好多口味。
有些味,你鍾意時我唔鍾意,我鍾意時你又話苦,傾吓玩吓又一晚,各位如果有類似提應的餐廳推介,不妨分享吓。