2017-12-05
荃灣區嘅西餐廳之前都食過好幾間,大部分都係設計得幾有格調,同埋有吧枱飲酒,收工happy hour飲番幾杯之餘又兼做西餐咁。呢間位於福來邨附近嘅home,我地都係第一次黎,朋友已經食過,都話唔錯。地方唔細,不過一眼就望唔哂嘅,最特別就係近中心有張桌球枱呢。我地今日四個人黎,都食左幾樣野,幾飽肚,可能因為食物嘅份量都唔細啦,咁我地就坐左喺四人枱,地方未至於闊落,但都唔會覺得逼。燈光比較暗,適合啲人飲下酒傾下計咁,每張枱都有一盞枱燈,可以自行調較光暗我地點左小食拼盤,有洋蔥圈、魷魚圈、炸雞、雞翼同埋炸魚柳。賣相都幾嚇一跳,用摩天輪嘅造型裝住啲食物,幾特別,又可以影下相。拼盤都幾抵食嘅,因為單點點兩份,都已經叫到個拼盤,又可以試多幾款,而且我地四個人,樣樣野幾乎係人頭份,冇得爭。炸物就點都熱氣少少,不過呢度嘅小食都未至於好啃喉,或者燶哂咁啦。只係香口,比較好食係炸魚啦,魚塊好熱,食落夠滑。配上沙律醬、千島醬之類,冇咁熱氣。其他例如洋蔥圈都幾香口,幾好食比較期待係脆皮炸豬手,份量都幾大,好細心已經切好哂,起骨,我地只需要叉住食就可以。食落啖啖肉架,另外跟左蜜糖同芥茉醬,我自己就鐘意點芥茉醬,可
比較期待係脆皮炸豬手,份量都幾大,好細心已經切好哂,起骨,我地只需要叉住食就可以。食落啖啖肉架,另外跟左蜜糖同芥茉醬,我自己就鐘意點芥茉醬,可以有少少刺激嘅味道,又冇咁油膩。豬手幾入味,外皮好脆,好似食乳豬咁,我地每人食到兩至三大件
意粉、意大利飯方面,呢度比較特別啲,都可以自選,由配料、醬汁、飯定麵都自選的。
我地叫左兩款,一份係烤雞肉什菌帶子意大利飯,味道都唔錯,配左香草醬,雖然我自己本身唔係太鐘意食意大利飯,但朋友都話幾好食,香草醬又冇咁漏,味道唔錯,帶子都好大粒,厚肉有三粒,煎香左,值得加
另一份係煙三文魚菠菜苗寬條麵,配香辣蒜汁,煙三文魚砌成花,都幾靚嘅,加左啲菠菜、香辣味道好惹味,想食完一啖又一啖。
寬條麵唔會粉,所以食落口雖然有啲油,但我都會想再食
最後大家都食到好飽,收費唔算貴,平均二百度,坐低飲杯野,食下野都好適合。
尤其是閒日黎,冇weekend咁多人,幾舒服架