2018-04-08 196 views
自從係台灣飲過手作仙草凍之後就念念不忘,返港後飲過幾間一係過甜、一係仙草碎濕濕,最對辦既一定係貢茶。 可惜貢茶分店雖多,每次想飲時總會發現地點陰差陽錯地遠離我經常活動既區域。今晚仙草癮起,打算求其係藍田搵間台式飲品店試下,點知驚喜地發現匯景商場有貢茶新分店!鋪位細細同時位於該層最入既位置,到達時唔太多人,所以不假思索地落單後近乎廿秒內就有得飲喇。鮮奶仙草凍 ($23)簡簡單單,滿滿既仙草凍同鮮奶裝滿一杯就製成。 仙草凍帶獨有既仙草幽香,甜度岩岩好,大大塊滑嘟嘟連埋鮮奶一齊飲,香滑度更上另一個層次。 由於鮮奶飲品唔可以選擇甜度同冰度,亦唔會點加冰,如果職員貪快就咁將鮮奶放出黎唔雪住,好多時都會飲到唔夠凍既出品。 好欣賞呢個分店既鮮奶仙草凍唔洗落冰都夠哂凍,好有水準。可能裝得比較滿,飲飲下好論盡咁飲到成身都係,店員好窩心咁提醒我可以狂拎台面既紙巾,做到台灣個種人情味,抵讚。

鮮奶仙草凍 ($23)
鮮奶仙草凍

Other Info. : 只可現金付款,未有八達通機
TakeAway
$23 (Tea)
鮮奶仙草凍