2022-08-25
哈哈!我是被選中的孩子,因為一向排隊book位排好耐既台灣過江龍「無老鍋」,因為有朋友去唔到由我補上。咁幾忙都要抽空試食啦!我以一個從未食過台灣本店的身份試食。我真心無嘢可以挑剔。先由自肋醬油講起,一般而家出去食火煱。果啲醬油配料真係多到你會選擇困難。但係無老鍋就簡單好多了,主要選擇唔同醬油而不是亂加配料為主,我自己基本就小小蔥、少少辣椒粒加啲麻油、醬油我就經已覺得好夠。特別佢個麻油非常香,所以一定要落。上菜既時候就先擺咗人頭每人一粒冰淇淋豆腐,無聽錯呀係一人得一粒炸,就知道好多人都係為咗試呢粒豆腐而嚟。豆腐雖要大概浸20分鐘先食,湯底方面我哋叫咗個雙色鍋,有辣有唔辣,不過大家食得小辣既朋友一律直接叫辣鍋好了,因為本身兩個味道都係一樣,只係辣少少,但係辣少少道香口好多喇。因為要等食個冰淇淋豆腐,所以我哋先由鴨血同埋麵包豆腐開始食。順帶一提佢哋個鴨血同麵包豆腐係無限添食的。呢個亦都係賣點之一,因為兩樣都好好食,係食極唔厭個隻。我哋都叫咗唔少嘢「穌肉」、「響鈴」、「三色魚滑」、「花枝丸」、「牛頸脊」、「春卷」。所有嘢都好食,特別係佢哋嘅手打魚滑、花枝丸都非常新鮮彈口。印象特別深一定係「穌肉
因為要等食個冰淇淋豆腐,所以我哋先由鴨血同埋麵包豆腐開始食。順帶一提佢哋個鴨血同麵包豆腐係無限添食的。呢個亦都係賣點之一,因為兩樣都好好食,係食極唔厭個隻。我哋都叫咗唔少嘢「穌肉」、「響鈴」、「三色魚滑」、「花枝丸」、「牛頸脊」、「春卷」。所有嘢都好食,特別係佢哋嘅手打魚滑、花枝丸都非常新鮮彈口。印象特別深一定係「穌肉」同埋粒「冰淇淋豆腐」,我無諗過將鹽穌豬肉同火煱會咁夾調。不過真係唔好浸太耐,太耐太淋就會影響口感同味道。
講到主角「冰淇淋豆腐」佢個入口即融既口感真係好正,得一粒真係好鬼吊胃口。但有時就係咁,小食多滋味!留肚食其他都好。
另一樣樣嘢我都想介紹番就係個Lager溝黑啤,火鍋飲酒就一基本嫁喇,佢哋有樽裝台灣啤飲本身經已好開心。但個Lager溝黑啤就更加正,清爽得嚟因為黑啤個味又會令酒味濃多一點點,又唔會太苦,鍾意飲酒既朋友一定要試!讚!