2009-11-01
第一次在池畔邊食飯,在這星級佈局環境下,留下美好印象。如果二至四人枱,就真係享受到池畔燒烤。但我地人多,被安排坐長枱,就稍為無feel。食既野比想像中豐富&好食。凍海鮮有,琵琶蝦(無乜味)、超大隻龍蝦(多膏極鮮味!)、翡翠螺(大隻好食,不過好多沙)、蜆仔、青口、大蝦。沙律亦有好多款,燒瓜/茄類沙律、自助生菜沙律、淨粟米沙律、淨柚子沙律(有少少泰式調味,淨食遠比再加其他配料好)、不得不提最juicy的芒果香桃沙律,不像平時buffet的,切成丁粒,水汪汪,君悅豪氣地切得大大件,真係啖啖肉!餐前類,有切片芝士、火腿、鵝肝醬、餅干。湯係哈密瓜龍蝦凍湯,雖然腥腥地,但哈密瓜好清甜,嘗一小豌也不失,增加「食」的「經驗」。燒是如何環境?咁大個坑爐,真係戶外先至做到!「廚師」可以一次燒好多野。燒好放在坑爐前端一盤盤的位置,供人客選夾。燒物有,三文魚、白色魚肉(太大件,好鞋又無味)、秋刀魚、魷魚、豬肉腸、牛肉腸、羊肉腸、和牛(我不嬲唔鍾意食buffet的燒牛肉,但呢度簡直未食過咁好食既燒牛肉!燒既炭香味,同埋keep到牛的味,一點也沒黐牙),咁樣燒法,牛仔骨也非常好食!另外也有燒蔬菜,南瓜、紅蘿蔔、三
食既野比想像中豐富&好食。
另外也有燒蔬菜,南瓜、紅蘿蔔、三色椒、鮮菠蘿,都是比較少食到的。
還有自助焗薯(自己加sour cream,煙肉)、貌似炒糯米飯的炒飯,好好食啊!
甜品,因為戶外因素,不宜設mousse cake,局限了甜品款式。
蛋糕只有六款:Ginger New York Cheese、香蕉蛋糕(極鬆軟)、芒果cheese cake(感覺有d椰絲)、無花果蛋糕、軟心Brownie(實左d)、果醬卷蛋(果醬太多,蛋卷太薄,好甜)。
雪糕似係「HD」品牌,有Belgian Cho, Strawberry, Raspberry Sorbet, Mango Sorbet。
生果有粒粒鮮紅的小士多啤梨、連皮菠蘿、西瓜和蜜瓜。
果汁是鮮搾的;咖啡加左奶都超級苦,飲唔落。
呢個buffet真係好特別,好有情調,open area,食完完全無燒烤味。Service又極好!