1K
2024-06-05 1215 views
今日中午上跳舞班足足兩個半小時,  下課已是2:00,   約了同學一齊去醫肚.    同學介紹 [有間茶記响附近] ,   由地鐵站去只須 6 分鐘,  餐廳是孖舖,  門面好闊. 裝修好標準, 光猛整潔, 座位闊落, 自助餐具在桌櫃桶, 也設有自助飲水機,   還有幾部大電視.   店長服務好,  知道我哋第一次去,  叫我們先睇餐牌,  或可以作介紹.   本想每人叫一份午餐,接著店員通知可以看 牆 上電子下午茶餐牌,  每日不同.   今日有 9 項,  超值抵食啊 !!我們立即點了 下午茶餐  D 及 G.  紅豆冰  及  凍檸檬茶  五分鐘 送到, 涼冰冰,  好大杯. D餐:  炸脆雞翼配雜果沙律. $34-   特飲另加$10,  改為紅豆冰.   店員送上時, 感覺茶記出品不但有服務, 而且抵食大件, 非常整齊.  雞翼炸得金黃香口, 外皮夠脆, 肉質又嫩又多汁, 口感味道豐富. 雜果沙律, 份量足, 雜果有齊蘋果, 菠蘿, 梨, 甘筍......加上沙律醬, 好鮮美. G 餐:   有間茶記三文治 (公司三文治) 烘底, $42,   配檸檬茶, 凍飲加 $3.
 由地鐵站去只須 6 分鐘,  餐廳是孖舖,  門面好闊.
我們立即點了 下午茶餐  D 及 G.
紅豆冰    凍檸檬茶  五分鐘 送到, 涼冰冰,  好大杯.
炸脆雞翼配雜果沙律. 紅豆冰.
有間茶記三文治 (烘底) 配凍檸檬茶
這個三文治, 賣相滿分.   麵包烘得香脆,
有火腿, 蛋,  餐肉, 芝士, 生菜,  蕃茄,  混合蛋黃醬, 足料好食.
我們越食越開胃.  各人再叫了主食,
醉乳鴿,  用花雕酒浸製.  乳鴿 好肉大隻.
醉乳鴿
乳鴿已切成 4件方便分嚐.   鴿肉酒香入味, 吾會過濃.
啖啖酒香之餘, 也品嚐到鴿肉味, 相對平衡.  食得滋味.
另一個主食, 燒汁野菌炒牛仔骨, 好鑊氣, 上檯香噴噴.  賣相擺碟真係超越普通茶記水準.
燒汁野菌炒牛仔骨
牛仔骨肉嫩, 好肉又大塊, 燒汁調味正, 野菌鮮香,
加上紅綠椒及洋蔥,  伴上牛仔骨, 真係食得回味無窮.
有間茶記响附近, 抵食又好食, 必定再來.
$120 (Tea)
炸脆雞翼配雜果沙律. 紅豆冰.
有間茶記三文治 (烘底) 配凍檸檬茶
醉乳鴿