2015-01-23 870 views
之前朋友話睇中左一間叫潮式腸粉的餐廳,想去一試,剛巧近期工作較清閑,就相約到此店一試,看看那連續三年米芝蓮是什麼味道 ,閒日到店,時間尚早,冇咩人,看餐牌,點了四道菜,當然必試招牌菜潮州腸粉,店員話腸粉是底,要加配料,我地選了出名的蠔仔,送到來,看似湯包打開後,有蠔仔,芽菜,生菜,菇,味道同我想像有點出入,比較淡,不太似腸粉,芽菜爽口,蠔仔味不夠,比較普通第二道菜,招牌抄粿汁,詢問店員咩叫粿汁,同粿條,原來粿汁比較有口感,煙韌一點,而粿條就淋一點,就試下煙韌一點,配料就地道潮州料,魚餅切條,芽菜,魚條好有魚味,唔錯,粿汁真係好煙韌,同入晒醬油味,我覺得比腸粉更好味 看似豬肉,一入口就知是鯪魚肉,好食粿汁樣子,一片片的第三道菜道要了潮州出名的煎蠔餅,水準來說,呢到的不合格,不脆,不夠香,味道似泰式蠔仔蛋多,配魚露都尚可 但完全不似潮州的鴨蛋蠔餅味在匙羹中觀看,可見硬度十分柔軟,不像正宗蠔餅硬,脆第四道菜,店員話潮州甜品來,糯米釀蓮藕片,少少甜,比較爽口,面有白芝麻,蓮藕的洞釀了甜糯米,一般,冇驚喜,似過年糖蓮藕味總括來說,我自己覺得最出色係招牌炒粿汁,夠熱,又入味,又好食,反而期待的
,閒日到店,時間尚早,
簡單的裝飾,牆試貼滿雜誌介紹同3年米芝蓮推介証明
多間雜誌好評
冇咩人,看餐牌,
蠔仔潮州腸粉
看似豬肉,一入口就知是鯪魚肉,好食
魚片
粿汁樣子,一片片的
潮州蠔餅
在匙羹中觀看,可見硬度十分柔軟,不像正宗蠔餅硬,脆
蔥,蠔
糯米蓮藕片
糯米放在蓮藕片
總括來說,我自己覺得最出色係招牌炒粿汁,夠熱,又入味,又好食,反而期待的腸粉,味道平平,只是外表特別,可能外國人口味同中國人唔同
,不過連續三年米芝蓮,應該有佢過人之處,而吸引到外國食家
Other Info. : 閒日午市12點前,易找位,過左12點就好多學生,學生有優惠,要麵減5元
2015-01-22
$110 (Lunch)
簡單的裝飾,牆試貼滿雜誌介紹同3年米芝蓮推介証明
蠔仔潮州腸粉