2020-07-01
豬小姐今日少有尼到葵興工廠區覓食 只因約左係附近做野嘅豬朋閏蜜尼個快閃tea岀面成三十幾度 豬小姐已經又熱又餓了 叫幾多野我都食得哂落呀所以兩個人叫左炒飯 炒河同吉列魚柳餐廳好闊落 冷氣好勁 用麻雀砌岀尼嘅招牌同懷舊pattern地板最令我印象深刻吉列魚柳配沙律超重份量 吉列魚柳size有成隻手掌咁大 雖然炸得過火望落比較窿 不過裏面魚肉都keep到嫩滑沙律又大大杯 沙律醬多到爆哂汁 係好有港式味道嘅雜果沙律樽裝鮮奶只係加$3 樽仔奶都係茶記特色之一尼架櫻花蝦珍珠帶子炒飯香氣十足 櫻花蝦嘅獨有鮮味好岀 有預先爆香櫻花蝦先會做到尼個效果珍珠帶子粒都有十幾粒 炒飯炒至粒粒分明夠乾身 只係油份多左啲 不過我尼個澱粉質怪已相當滿足因為我食豬多過食牛 干炒肉片沙嗲炒河就岩哂啦樣子同干炒牛河無分別 肉片大大片有咬口粗河粉生抽味好夠 入哂味 可惜沙嗲味消失左 加埋生生地嘅洋蔥同韭黃 係有獲氣之選茶記果然係快靚正 性價比高之選 最深得麻甩佬豬小姐歡心
所以兩個人叫左炒飯 炒河同吉列魚柳
沙律又大大杯 沙律醬多到爆哂汁 係好有港式味道嘅雜果沙律