2017-07-19 98 views
雖然啱啱去完台灣,但都無阻我對台灣食物嘅熱愛!見門口痴咗金鋼同小儀嘅相,睇嚟之前電視都報到過應該唔錯掛!所以就膽粗粗咁入去試吓啦!入到去,發覺成間餐廳設計好可愛好有Cooking Ma Ma 嘅感覺!雖然鋪頭唔算好大,但乾淨企理,感覺幾舒服。男朋友入到嚟就話要雞排同滷肉飯,見呢個餐咁啱兩樣都有,無理由唔叫嘅!哈哈木耳拍青瓜都幾爽口,食落感覺清新!食完前菜,就到其中一個招牌好媽媽滷肉飯啦!一半肥肉一半瘦肉,食落充滿油香,配埋隻溏心蛋,真係無得輸!呢個香酥大雞排炸粉唔算厚,薄薄一層,入口酥脆!雞肉食落都幾滑身,唔鞋口,配埋啱啱個滷肉飯一齊食,真係有少少番咗台灣嘅感覺對於菜脯蛋,我只係記得阿媽細個會整嚟比我帶飯!不過阿媽整嘅菜脯蛋,係用平底鍋,薄薄地咁煎,食落比較香口脆身!同呢到嘅整法唔同!呢到嘅菜脯蛋非常厚身,切開之後,會見到入面滿滿嘅菜脯,好足料!食落外層酥香,入面濕潤軟嫩,菜脯微微帶有鹹香味,唔錯台灣腸同香港嘅腸仔好唔同,食落有啲似蠟腸,但口感更豐富!每次去台灣都係必食的?識食嘅,當然要夾埋蒜頭一層食,味道異常夾!(都係台灣人教我,我先知原來腸仔同生蒜頭係咁夾!!)而且因為蒜頭內含有豐
雖然啱啱去完台灣,但都無阻我對台灣食物嘅熱愛!
見門口痴咗金鋼同小儀嘅相,睇嚟之前電視都報到過
應該唔錯掛!所以就膽粗粗咁入去試吓啦!
入到去,發覺成間餐廳設計好可愛

木耳拍青瓜都幾爽口,食落感覺清新!

識食嘅,當然要夾埋蒜頭一層食,味道異常夾!(都係台灣人教我,我先知原來腸仔同生蒜頭係咁夾!!)而且因為蒜頭內含有豐富嘅「植化素」,可以分解香腸入面的「亞硝酸鹽」,食落感覺好似健康啲咁

食台灣嘢,又點少得珍珠奶茶!茶香奶滑,珍珠入口都幾Q, 而且唔會太甜!雖然未有錢再去台灣,但嚟呢到食下飯,當叫止下癮先啦!哈哈
2017-07-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 菜脯蛋披薩