2017-06-05
Happy Friday, 去長沙灣接人收工, 順便係附近搵野食行到元州商場, 發現有間韓國野, 係門口睇MENU見到D 菜式幾得意, 就入去試下一踏入餐廳, 有個男侍應過黎問我地幾位, 我以為佢係扮韓國人, 點知佢一開聲, 噢, 原來係真韓國仔啊~OPPA~入面環境好大, 佈置得好有心思MENU 都好得意, 食物飲品都係畫出黎第一次黎唔知食咩好, 發現枱上有十大推介, 就跟住叫左第一名: 漢拿山芝士溶岩炒飯再睇MENU叫左個火焰芝士拉豬仔骨+泡菜蠔仔煎餅, 同埋一人一杯野飲食正宗韓國野, 一定有既前菜, 係自家醃製, 入味之餘, 泡菜仲夠哂辣Oppa 好快拎左爐具放係我地枱, 原來佢準備即場炒個漢拿山芝士溶岩炒飯俾我地, 睇住佢將五花腩等材料混合白飯一齊炒, 仲砌左個心心俾我地, 加上蛋漿同芝士, 賣相加分, Oppa 仲好細心分埋俾我地炒飯軟淋, 味道唔錯, 辣度啱啱好, 夠哂惹味, 加上滑溜既蛋皮, 仲有少少蛋汁, 食既時候仲拉到少少芝士絲, 真係食唔停口都未食完個飯, 侍應好快又拎左另一個爐黎, 話咁快又表演火焰芝士拉豬仔骨, 芝士多到令我嚇親, 太邪惡了個爐旁邊仲有芽菜,
入面環境好大, 佈置得好有心思
MENU 都好得意, 食物飲品都係畫出黎
漢拿山芝士溶岩炒飯
漢拿山芝士溶岩炒飯
個爐旁邊仲有芽菜, 爐邊蛋同粟米
侍應先將芝士同醬汁混合, 再將芝士拉絲咁包住豬仔骨, 侍應手勢好純熟
火焰芝士拉豬仔骨
食得啦, 芝士就係好濃郁, 豬仔骨肉質軟淋, 唔使咬, D肉已經被芝士黐住就已經骨肉分離, 整體味道唔錯
不過份量比例麻麻, 太多芝士, 豬仔骨如果多D就更好
食完真係有D 膩
個爐要再開多陣, 等旁邊既配菜熟埋就食得
跟住未食完個豬仔骨, 個煎餅就黎到了,
份量幾多, 味道唔錯, 少少辣, 餅邊煎得特別香脆, 中間仲有唔少蠔仔, 雖然我地已經有D 飽, 但叫左無辦法啦, 但將煎餅點埋酸酸既醬汁黎食, 不知不覺又食哂個煎餅
泡菜蠔仔煎餅
泡菜蠔仔煎餅
菠蘿沙冰用原個大菠蘿上, 仲有塊菠蘿肉可以食
沙冰打得好幼細, 味道清新, 唔太甜, 應該無額外加糖水,
韓國菠蘿冰
另外, 叫左杯韓國 hite生啤, 平時好少會叫既韓國啤酒, 味道較淡口, 好入口, 作為女仔, 都覺得佢既酒精濃度唔高
Hite 生啤