2008-06-19
今日天朗氣清, 於是師傅就繼續展開克街之旅第四站, 而今次嘅目的地就係呢間食店! 本以為冇咩機會黎呢間食店, 因師傅一向覺得粥水呢類食品係頂唔到肚餓, 加上昨晨一役後更加對粥類食品提唔起興趣, 但奈何師傅病倒, 唯有以粥渡日, 所以就黎呢間食店順便試下佢得唔得!入到去, 店內地方唔算大, 師傅一條友正想埋去卡位之際, 有位好友善嘅哥仔就問師傅幾位, 於是師傅就豎起一隻手指示意, 而佢就帶師傅去另一邊坐! 師傅心想咁樣都好正常, 冇道理一個人坐四個人嘅位! 坐底後, 就梗係睇下有咩好食啦, 睇左好耐師傅都未決定, 但呢度嘅伙計從未有催促半句, 態度非常之好!最後師傅柯打左一碗豬腰豬潤粥, 再加一隻咸肉糭! 等左一陣咸肉糭就到, 之後碗豬腰豬潤粥到黎埋! 師傅第一時間試下個粥先, 粥底真係好香好綿, 冇味精, 好正; 再夾起件豬腰, 發覺幾大件下, 放入口仍然爽口, 口感一流, 少少韌嘅感覺都冇, 正; 而豬潤亦幾大件下, 入口鬆軟, 又唔老又唔鞋, 掂呀!然後師傅再試下隻咸肉糭, 咸肉糭嘅體積比預其中細, 而糯米同綠豆份量啱啱好, 食起上黎覺得好鬆軟, 有”化”呢個感覺, 而蛋黃都幾靚,
然後師傅再試下隻咸肉糭, 咸肉糭嘅體積比預其中細, 而糯米同綠豆份量啱啱好, 食起上黎覺得好鬆軟, 有”化”呢個感覺, 而蛋黃都幾靚, 唔會太乾身, 加上肥豬肉嘅份量不多不少, 能夠帶出糭嘅香味, 係好好味! 食晒成隻糭後, 師傅又再將粥回到口裡, 而豬腰同豬潤一直放喺粥裡, 並冇夾出黎, 該知道豬腰同豬潤最怕就係灼得太耐, 浸得太久, 但呢度嘅豬腰同豬潤依然冇變, 冇老冇韌, 食到最後口感依然一流!
總括而言食物質素真係好掂, 昨日師傅先話好難搵到間好味而乾淨嘅粥店, 而今日就比師傅搵到, 呢個世界真係妙不可言! 服務態度友善, 環境尚可, 冷氣開放; 價錢唔平, 豬腰豬潤粥賣三十八, 咸肉糭就十五蚊隻, 但如果有咁嘅質素, 師傅覺得都抵食, 一定好過附近嗰間李景多多聲!
食到一半開始多人, 咁啱又有一位單身靚女坐於師傅對面, 難得有美相伴, 胃口相對大增; 果然店舖名字同食物質素絕對成正比, 靠得住果然靠得住, 如果下次又有靚女相伴, 就一定會仲靠得住, 而笑臉又點走得甩!