有雞又有魚!傳統英式炸魚薯條🍟烤雞🍗 【Fish & Chick】西環高街登陸‼️‼️其實佢有間分店係堅尼地城海邊嘅,吾知去過幾多次😛今次高街分店新開,幾吾得閒都要搵時間嚟,高質素而且價錢合理嘅餐廳吾易搵🤩明明知道炸魚薯條🍟係邪惡之選,但總係會有條癮想食😅然後同時又有條烤雞癮要止,唯有放任自己~😈淨係炸魚佢都有9款魚👍🏻吾同口感隨你選擇,當日店員都有比意見我哋🤩烤雞係必食,店門前仲有兩隻公雞裝飾好可愛😸選擇二人餐($298起),一次過搞掂前菜、主菜同餐飲甜品!✌🏻頭盤:煙三文魚沙律🥗煙三文魚真係好香煙薰味,配蜜糖刁草汁後,帶少少酸,好開胃!沙律菜亦爽口新鮮~每塊煙三文魚都大大塊,一啲都吾姑寒😆餐湯🍲:粟米忌廉湯同出面有好大分別,你吾會覺得係開罐頭比你,真係足料!綿綿嘅口感我就好中意🙂主菜:傳統英式炸魚薯條🐟🍟揀咗紐西蘭藍鱈魚,口感幼嫩無雪味!炸魚食過好多,但炸得出色又吾溜嘅就係數埋手指😛首先個皮好脆,咬落又吾油,同塊魚柳夾住一齊食好好味,就算吾點醬都好正喇~仲有個薯條大大條,新鮮嘅薯仔味好濃厚😍雖然好邪惡,但係都會忍唔住口食好多🤣半隻烤雞配薯蓉🍗烤雞係必點呀👍🏻真係好惹味,啲皮又係脆爆,呈

頭盤:煙三文魚沙律🥗

餐湯🍲:粟米忌廉湯

主菜:
傳統英式炸魚薯條🐟🍟

半隻烤雞配薯蓉🍗
烤雞係必點呀👍🏻真係好惹味,啲皮又係脆爆,呈現金黃色,肉好嫩滑,就算係雞胸都唔覺得好鞋,半隻吾多,兩個人都會爭食🤩配埋熱辣辣嘅薯蓉就夠晒滿足~

橄欖油炒香蒜片辣椒意粉🍝
食埋意粉就好完美,意粉有少少辣去刺激味覺,蒜香味好出,炒意粉比較乾身,所以唔會好多汁,偏向爽口!

仲有士多啤梨檸檬特飲同檸檬梳打🍹🍹
嘢飲一樣好正😖兩杯都有檸檬嘅成份,但係士多啤梨果杯真係不得了!士多啤梨味唔會好假,配埋梳打一齊飲,仲有少少薄荷葉喺上邊,涼涼地喉,兩杯都酸酸甜甜,醒神呀!

本來都唔諗住食甜品但係一場嚟到,又好似爭緊啲🤔都係叫埋!檸檬罌粟籽蛋糕🍰焗得好開,入口即溶,檸檬皮加咗係蜜糖入面整成醬,再淋上蛋糕,夠有心思👍🏻份量唔會好大,啱晒食完所有野之後再食👻

經過西環高街吾好錯過喇~

2018-12-13
$150 (Dinner)
  • 傳統英式炸魚薯條
  • 烤雞半隻配薯蓉