2017-08-08 394 views
不知不覺覺得呢一排嘅素食潮非常之強,好多地方都開咗好多素食鋪頭,連我屋企樓下都開左一間新嘅專食素嘅店舖,而且佢嘅生意仲非常之好。見佢嘅潮流咁好就特登同朋友來試一試素菜。點解我會塭到呢間?係因為一個食左素好耐的阿姨介紹的,佢話呢一度嘅素菜食得非常之有心思,同埋味道都好好,值得去試一試。一坐低俾咗一杯紅棗玫瑰茶,我感覺已經覺得非常之清新,喺淡淡的玫瑰香之中有不妨有一啲紅棗嘅甜味,既滋潤又養生。先來兩個前菜,第一個就係熱情果浸冬瓜。非常之好嘅味道,入口有種酸酸甜甜嘅感覺,仲會有種淡淡的熱情果清香。但係呢一種酸嘅感覺比起用醋浸嘅小食會嚟得更加自然。第二個就係涼拌萵筍,淡淡的麻油味道加埋芝麻嘅香,配埋冰涼爽脆嘅萵筍,清新。亞麻籽鮮淮山香芒醬沙律,如果唔鍾意食淮山嘅人可能會覺得佢有啲痴苙苙,唔係咁舒服。但係呢種淮山係天然嘅食材,而且有藥效,好值得去試。香草紅菜頭蕃茄湯,其實我個人就唔係好鍾意紅菜頭,好驚佢嗰種草腥味。入口講真都會有少少嗰陣味,但係因為有蕃茄嘅襯托,所以更加容易接受。再諗起紅彩頭有補血功效,所以飲到一滴都無剩。黑松露芝士炸薯球,果然係呢一度嘅名菜。圓轆轆嘅炸薯球入面包住左好飽滿嘅黑松

黑松露芝士炸薯球,果然係呢一度嘅名菜。圓轆轆嘅炸薯球入面包住左好飽滿嘅黑松露同埋芝士,非常之惹味。

醬燒香茜茄子,味道似紅燒,入口不油,軟熟。

花椰菜黃姜飯伴冬蔭杏鮑菇,好特別嘅一個飯,佢可以將印度嘅黃姜飯同埋泰國嘅冬陰公味道配埋一齊,而食落去覺得非常之夾,好得意。

雖然佢每一碟嘅份量都係比較小,但係由頭食到落尾其實非常之飽。食完之後最特別嘅一個感覺就係完全唔覺得自己呢一餐係食緊齋,而係食緊一餐好有質素嘅私房菜。