2019-04-02 750 views
可能我見識少,我成日覺得香港地真係好好食嘅嘢唔多。就算曾經好食過嘅,一係就做起咗忙得濟而保持唔到水準。一係就雖然好味但唔夠多人幫襯而搞到做唔住。兩種都好可惜。我成日想將自己覺得好味但唔夠多人幫襯嘅食店寫好佢,希望有多啲人睇到而去試下;但矛盾嘅係佢做旺咗後食物水準又驚會下降,搞到兩面不是人。但莫論點,好味嘅食肆應該支持嘅方向應該係正確同值得鼓勵嘅事嚟嘅。唔再廢話,跟住要寫嘅呢間其實可以話係傳奇。由於我專一嘅個性,我接近只食過佢一兩款飯餐。但呢一兩款飯餐就支持住呢間店由大排擋(好似)上舖、由上舖成功後開好多分店到而家。其實佢開嘅咁多間分店我大部分都食過,坦白講,分店水準始終冇總店水準咁穩定。又係星期日、又係同女朋友一齊,我決心帶佢嚟呢間總店試下佢招牌飯雞藕天成。雞扒唔係普通煎,因為一件雞扒有薄有厚,比較難煎得勻循,所以佢將雞扒切薄,保持住成塊都一個厚度去煎,可見廚師心思。另外佢嘅藕餅係將蓮藕切粒,混埋鱆魚粒同豬肉攪勻,跟住去炸,第一次食唔慣,之後就覺得係咁食先叫正宗😁。當然主角都介紹晒啦,仲有咩好講?查實係有,而且更可比主角更搶,就係每碟飯就會落經調製過嘅菜葡粒、蔥油、椰菜,將佢哋撈勻配飯
唔再廢話,跟住要寫嘅呢間其實可以話係傳奇。由於我專一嘅個性,我接近只食過佢一兩款飯餐。但呢一兩款飯餐就支持住呢間店由大排擋(好似)上舖、由上舖成功後開好多分店到而家。其實佢開嘅咁多間分店我大部分都食過,坦白講,分店水準始終冇總店水準咁穩定。又係星期日、又係同女朋友一齊,我決心帶佢嚟呢間總店試下佢招牌飯雞藕天成。雞扒唔係普通煎,因為一件雞扒有薄有厚,比較難煎得勻循,所以佢將雞扒切薄,保持住成塊都一個厚度去煎,可見廚師心思。另外佢嘅藕餅係將蓮藕切粒,混埋鱆魚粒同豬肉攪勻,跟住去炸,第一次食唔慣,之後就覺得係咁食先叫正宗😁。當然主角都介紹晒啦,仲有咩好講?查實係有,而且更可比主角更搶,就係每碟飯就會落經調製過嘅菜葡粒、蔥油、椰菜,將佢哋撈勻配飯,野味十足。今次都差啲忘記同碟飯影相,點解?好味到忘記咗囉。
雞藕天成
2019-03-31