2019-09-17
12點45分在灣仔區要食個lunch, 要搵下啲地方唔使排隊嘅, 真係要撞下彩, 但又真係撞中! 應該話係, 啱啱仲有位。 帶住兩個老人家, 食量又唔多, 就點了餐牌上的$188 午市套餐。沙律先到, 夠凍夠清新。 之後菜式直到甜品都喺你面前嘅鐵板度表演。 再嚟係焗雞蛋白, 夠熱又夠滑。 然後來過頭盤海鮮, 我哋分別叫咗帆立貝、 銀雪魚、 大虎蝦, 帆立貝用番個殼連湯汁上, 燒熟咗之後只得一個五蚊硬幣大小重要一開四, 不過都幾鮮味, 銀雪魚及虎蝦就較有睇頭, 睇得又食得, 味道唔錯。 主菜我們點選了和牛蒜片青蔥燒卷, 每人有兩卷共四件, 美味又juicy。 大蜆味噌湯使用三文魚骨煲的, 味道清甜。 炒飯就很多材料, 炒野菜就冇乜特別。 即場製作紅豆燒餅, 還有芝麻雪糕 或 咖啡。值得一讚的是個抽氣, 因為食完餐飯,在身上散發的油煙味十分稀少!