2021-09-09 50 views
今日同朋友放工之後去咗將軍澳依間壽司店食晚飯,一入到去電聯再安排我哋坐喺吧枱前面,完全好合乎我心意,因為我好喜歡去食日本嘢嘅時候坐係吧枱前邊,因為可以欣賞師傅對食物好似藝術品咁去製造,之後我同我個朋友叫咗幾樣食物,我叫咗一個壽司定食配牛肉烏冬,呢個定食我覺得抵食得黎質素亦頗好,牛肉烏冬係用稻庭烏冬,牛肉有口感,非常好食,壽司方面,有吞拿魚壽司、帶子壽司、三文魚壽司、熟蝦壽司同埋三文魚子壽司,呢幾款壽司都係即叫即做,用料非常新鮮,可見得師傅好用心去做每一舊壽司,另外呢個餐仲會包麵豉湯同埋一個沙律,另外一樣要介紹嘅就係我朋友食果個日式海膽蒸蛋,我朋友話海膽好鮮甜,完全唔似一般出邊食有苦澀嘅味道,再加上佢個蛋蒸得好滑,呢一味菜嘅配搭非常匹配,再之後我追加左一個冷麵,因為太耐冇食過日本餐廳整嘅冷麵,佢個冷麵麵質爽滑,加埋醬汁同鵪鶉蛋一齊食再加上啲麵夠凍,夏天食簡直非常透心涼,總括而言,依間餐廳啲食物有質素得黎,價錢相比出邊嘅日本餐廳又唔會特別貴,如果大家想食一間有質素嘅壽司但又想價錢比較上平,呢間絕對係你嘅選擇。