2021-02-05 2087 views
因為我係觀塘返工,所以觀塘既餐廳都試得7788,今次介紹既係泰國菜,係觀塘巧明街有一間質素可以既餐廳,係上年仲係附近開多一間分店。有泰國廚師擔任主廚,環境幾寬闊座位舒適,新店都一樣,佈置幾有泰國特色,同埋會播住泰國流行歌曲,好似有小小去左泰國既感覺。-🫕 例湯(👅: 7.5/10)未叫野食都會每人一碗,日日唔同,有冬瓜湯、紅蘿蔔湯,好飲在幾清甜唔會話好鹹好重味精。-1️⃣ 泰式炒金邊粉 💰72(👅: 8/10)份量好大碟,每次無論我食定朋友食都食唔哂。金邊粉好入味,味道係較酸甜,偏重味,幾開胃。炒得幾香口,粉炒得分明唔會痴實一舊,唔會太濕都唔會太乾身,食落幾煙韌,最好食係佢炒到有鑊氣,呢樣係好多金邊粉都做唔到既野,以前食過巴東夜市食過一個超好食既paithai就係好夠鑊氣。海鮮幾新鮮,有幾隻鮮蝦,食落爽口,唔會有雪味。-2️⃣ 翟道翟牛船河 💰72(👅: 7/10)飲得出個湯既牛味,幾濃偏甜,不過有比較有飲過仲好飲,湯算及格。雖然價錢貴小小但配料多,份量大會食唔哂,但呢個牛船河得總店先有,分店只有一個配料既牛船河。有5-6粒丸,食落算彈牙,肉有鮮牛肉同半生熟既肥牛,鮮牛肉唔錯不過半生熟既就比較

🫕 例湯(👅: 7.5/10)
例湯

1️⃣ 泰式炒金邊粉 💰72(👅: 8/10)
泰式炒金邊粉

份量好大碟,每次無論我食定朋友食都食唔哂。
金邊粉好入味,味道係較酸甜,偏重味,幾開胃。
海鮮幾新鮮,有幾隻鮮蝦,食落爽口,唔會有雪味。
2️⃣ 翟道翟牛船河 💰72(👅: 7/10)
翟道翟牛船河

有5-6粒丸,食落算彈牙,肉有鮮牛肉同半生熟既肥牛,鮮牛肉唔錯不過半生熟既就比較韌身,口感最好既係炸豬皮,食落脆但一浸左湯就無左脆既口味。
3️⃣ 雞絲冬蔭金邊粉 💰58(👅: 7.5/10)
雞絲冬蔭金邊粉

冬蔭公湯底,可嫁自選粉麵同餸,粉麵有河粉、金邊粉、手打烏冬同粉絲,餸有雞中翼、雞絲、鮮牛肉、牛肉丸、豬頸肉、扎肉、豬肉丸 。
冬蔭公湯唔辣,飲到香茅味,有酸味有但我覺得唔夠,冬蔭公應該係要重味啲,同埋自己鍾意辣小小覺得唔夠辣。
個人鍾意金邊粉個口感多過河粉,夠幼身食落唔會太軟有小小咬口。
雞絲正常發揮唔會話太鞋。
☕ 泰式奶茶(👅: 7.5/10)
泰式奶茶

因為平時鍾意飲港式熱奶茶,所以見有泰式奶茶就叫熱既,泰式奶茶既分別就係用泰色茶葉(通常係紅罐個種)加煉奶沖,所以飲落好似茶走,味道偏甜但仲可以接受,會飲到同港式唔同既茶香,茶味同奶味都出,呢間既泰式奶茶算幾好飲無過甜。

🌟試過幾間觀塘既泰國菜,呢間既質數算最高,最出色係pai thai,其他就正常質數,每次食都食唔哂因為份量都好多,而且佢午市有例湯又有野飲,未到要山長水遠一試但如果你好鍾意pai thai係可以一試。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $72 (服務費: NA)
2021-01-22
例湯