2023-05-13
On the spot 真係一間好好氣氛嘅餐廳💖 感覺似西餐fusion 菜,裝修靚,今次嚟完,決定下次一定要早啲book到window seat! 因為星期五晚full house 好熱鬧😚一坐低老闆娘親自出嚟招呼客人,好有誠意🥰 之前做定research,知道食材係fine dine 級數,價值又合理,就好快拍板要試下dinner menu for two👩❤️👨Cocktail Flower Sour 好吸引眼球,上面有一層蛋白bubble,下面係雞尾酒🍹檸檬同水果嘅酸甜,加上🌸🌸,散髮出令人愉悅的芳香氣息,好有清新戀愛感👩❤️👨 每一啖除咗花香、白蘭地,再配合上一層蛋白泡泡,口感複雜神奇,花香濃郁。On the Highball會變色的蝶豆花琴酒! 🫐蝶豆花本身藍色,倒入檸檬汁🍋,就可以睇到顏色轉變啦💜 蝶豆花琴酒口感獨特,品嘗時味道漸變細膩,首先有甜味,然後有微妙的苦味、淡淡的草本味道,最後留下持久余韻。如果唔飲酒嘅朋友,仲可以選擇返Mocktail😊Cocktail 環節感受到廚師嘅細節❤️微勳地期待着食物環節!香蒜忌廉白酒煮藍青口鮮美、嫩滑嘅青口與香蒜、忌廉和白酒完美咁
Cocktail
On the Highball
如果唔飲酒嘅朋友,仲可以選擇返Mocktail😊
香蒜忌廉白酒煮藍青口
鮮美、嫩滑嘅青口與香蒜、忌廉和白酒完美咁融合埋一起。😍食材無可挑剔,新鮮青口亦有番咁上下size 🐚 難得食出fine dine味道!白酒仲帶出一絲微妙的酒香味道。既有藍青口的鮮味,又有忌廉白酒的濃郁口感。旁邊仲有鬆脆嘅蒜蓉包,令我食指大動👍
慢煮牛頰肉 Ox Cheek😋😋😋
重頭戲🐂呢道牛頰肉經過慢煮,肉質鬆軟多汁,入口即溶,必試!每一啖都好重牛肉香氣,咬落去就能夠感受到牛面中蘊藏嘅豐富骨膠原。牛肉質感帶有柔軟嘅口感,同時亦有嚼勁,稱得上酒店級數,十分有靈魂,係我最欣賞嘅菜式之一。
北海道帶子蘑菇意大利飯
🥘risotto 煮得al dente 剛剛好,加上香濃嘅芝士🧀,味道豐富creamy。北海道帶子鮮甜嫩滑,同cheesy嘅飯粒相得益彰,配合埋新鮮蘑菇 ,令味道更加有層次。呢道菜令人回味無窮,相信餐廳一定花了不少心思。
Bubble Tiramisu
儀式感100分🍮 氣泡被戳開的瞬間,飛出濃郁雲呢拿香氣,色、香、味俱全!tiramisu 較坊間的奶感重,十分柔滑,為呢個晚餐畫上完美句點。
😋🤤💗餐廳環境舒適,服務態度友善,係一個非常適合享受美食同埋放鬆身心嘅地方。臨走嘅時候,望吓隔籬枱,仲見到海鮮份量好足料!🐟🦞🦐 一問之下,原來on the spot仲有做包場,喺度開party 仲可以唱k! 🤣