2022-11-17
今次嚟到黃埔呢間茶木食飯,點咗個二人晚餐($258),包小食、主食兩份同埋飲品兩杯,仲可以加錢upgrade飲品同埋加購小食。小食我哋點咗黑麻油雞翼、鹽酥雞,主食點咗台式麻辣半筋半肉手工拌麵同烏魚子元貝手作麵。另外再加咗糖心蛋一隻($22)同櫻花蝦魚湯浸娃娃菜($20)。台式麻辣半筋半肉手工拌麵跟埋鴨血、溏心蛋。拌麵好滑好煙靭,少少辣。牛肉好入味好淋,連埋個拌麵一齊食,唔食得辣嘅我都覺得好吸引。烏魚子元貝手作麵- 呢個相對唔係地道台式野食,但又整得幾好味。帶子加埋其他配料,連埋個好creamy嘅意粉,味道好夾,有驚喜。飲品方面,加錢upgrade咗一杯脆脆奶茶(+$21)同木柵鐵觀音奶茶(+$13)。脆脆奶茶不論賣相同味道都冇得輸,味道豐富,有層次感。觀音奶茶茶味濃郁,叫走甜,加埋珍珠味道啱啱好,珍珠相當煙韌好味。最後單點咗佢嘅招牌甜品- 抹茶鮮果流心歐軟($88),分量好多,足夠兩個人share有餘。不單只賣相靚,入面層層口感都唔同,新鮮水果,雪糕配埋烘得既脆又鬆化嘅多士,入邊仲有少少麻糬,真心好味,必食推介呀。餐廳環境裝修靚,舒服好坐,食物種類多,整體質素唔錯,回訪指數好高。