前兩日約咗個朋友食lunch, 諗緊唔知食乜好,突然醒起呢間響堅尼地城嘅享慢煮泰,之前食過同集團Fast Gourmet 響中環嗰間享慢煮意覺得唔錯,一直都想嚟試呢間唔同菜系 - 泰式fushion 西式,所以就決定過海嚟搵食😜 Lemongrass by Fast gourmet係走泰式fusion路線,餐廳位於西環堅尼地城,地鐵站出嚟行過去好近,門口設計好有格調, 樓底很高,空間感強,餐廳設計走簡約優雅路線,用吊燈、泰式精品擺設、仲有唔少嘅樹葉裝飾,營造出泰式嘅風格,坐得好舒服我哋到得比較早,只有一枱比我們先到,所以我哋可以揀咗個靠里面嘅卡座,坐低之後其他客人就陸續入,真幸運😜呢度跟同系餐廳一樣, 有lunch set, all day set menu 同tea set, 好flexible同埋好多options 俾你揀,價錢好value for money, 想食好啲可以top up,唔錯。我哋兩個人最後叫咗兩個starter, 兩個main, 同一個side, 最後都係skip咗個甜品,因為太飽了☘️starter 前菜ISignature Burrata Cheese Sal

☘️starter 前菜
ISignature Burrata Cheese Salad |招牌流心布拉格芝
土沙律。沙律有蕃茄仔◎同青瓜片都好fresh, 新鮮爽口,配埋好濃厚嘅burrata cheese, 奶味濃厚,同蕃茄仔嘅酸甜好match 😋

Tom Yum lobster bisque croissant
上次響中環嗰間食過流心牛角包後,就一直念念不忘。法式龍蝦湯流心牛角包,牛角包極重牛油香同酥脆,一切開中間龍蝦湯就爆出嚟,點住龍蝦湯濃食另有一番風味,今次試冬蔭favor, 少少辣,味道更醒神👍

☘️Main course
Massaman waygu beef cheek w/ rice
真空慢煮嘅和牛面頰配瑪莎曼咖哩汁,咖喱味道非常之香濃,入口唔會太辛辣,啱晒我朋友呢啲唔係好食得辣嘅人。和牛面頰入口非常柔軟,份量都幾多,里面啲薯仔好入味,配白飯同朋友share一齊食啱啱好😋😋😋

Truffle wild mushroom linguine w/ 63c onzen egg
個流心蛋配埋linguine 食,加埋黑松露嘅香味,好好味,我食得比較濃味,所以感覺稍清淡,不過和瑪莎曼咁濃嘅味一齊反而啱啱好👍

呢度嘅份量都幾大所以食完主菜都食不下甜品了,下次再嚟一定要留肚試佢個泰式奶茶流心牛角包至得😜

東蔭龍蝦湯牛角旬
東蔭龍蝦湯牛角包

2022-09-07
$200 (Lunch)
東蔭龍蝦湯牛角旬
東蔭龍蝦湯牛角包