2018-07-04
今日做完私人導遊就同朋友嚟到希慎開飯 ,當中有朋友建議14樓呢間名館,貪佢新派中菜,中式得嚟,有啲fusion, 啱曬外國嘅朋友。上到去等咗一陣就有位。 希慎始終都多外國人,所以餐牌上都中英對照。 菜式選擇好多 ,有小菜,點心,前菜, 四川,菜蔬,海鮮焗飯, 粉麵飯同鐵板燒,啱曬唔同人嘅口味。先照顧外國朋友,就揀咗海葡萄沙律菜($48),鮮蝦野菜春捲($38),鮮肉一口小籠包($58),蜂蜜柚子蝦球($88)。再加五仁無骨口水雞($68),欖角肉鬆蒸秋葵($58),和風櫻花蝦炒飯($98)同埋大良鮮奶脆網卷做甜品($48)。等上菜嘅時候周圍望下,發現餐廳原來邊位有啲好特別嘅雙人座位,係背向餐廳面向住外面嘅夜景,啱曬情侶坐。 餐廳中間都睇到 大玻璃入面廚師好忙咁食物製作中。雖然全場坐满,但上菜速度都好快,唔使半個鐘,所有食物都到齊曬。先嚟春捲同埋沙律。 春捲新鮮炸,脆卜卜,夾埋入面嘅蝦同清淡野菜都幾好, 食咗兩條都唔覺油膩。之後就到口水雞, 大良鮮奶脆網卷同埋小籠包。 口水雞配埋五仁一齊食好香口,唔會太辣連外國朋友都食到。不過都係有少少骨,唔係完全無骨。小籠包入面好多湯汁, 餡料都好鮮甜
小籠包入面好多湯汁, 餡料都好鮮甜,有香濃嘅肉味。外國朋友第一次食小籠包,都話好好味。
可能欖角陣味比較特別,外國朋友唔太好,我哋幾個就食得津津有味,搶住食咁濟, 因為都唔太多地方有欖角,而且仲要係咁特別配秋葵。
相反個蜂蜜柚子蝦球, 外籍朋友就爭住食。 食落去我哋都覺得有啲似西檸蝦球,但更加好味,因為蜂蜜嘅少少甜配埋柚子嗰個甘甘地嘅味道好夾。 而且每隻蝦都幾大,炸漿炸得好鬆化。
我自己就最鍾意食和風櫻花蝦炒飯同埋大良鮮奶脆網卷,因為兩個菜都俾到驚喜我。
首先和風櫻花蝦炒飯上面真係好多櫻花蝦,而且每啖食落去仲食到有一粒粒嘅蟹子,每粒飯都炒得好香,粒粒分明。所以“趙”得好過癮,食咗一大碗。
而個大良鮮奶脆網卷估唔到佢用新式做法, 完全唔同平時食到嘅大良炒鮮奶。個脆網卷嘅味道,令我即時想起過年時收到嘅雜錦嘉頓禮盒入面嘅蛋捲,味道差不多一模一樣係我至愛,香牛油味又有蛋味。 唔怪得朋友一級推薦呢個菜做甜品。正!
茶位15蚊一位,連埋加一最後每人都唔使160蚊。 服務上菜都好快,最重要係唔貴之餘大家都滿意呢度嘅食物,仲要有驚喜俾到我,一定會有下次!