與吃素的好友聚餐,選了這間近大家公司嘅餐廳。搭地鐵到中環站行3-4分鐘左右就到,位置方便。~~~六點幾嚟到已經近乎滿座,七點幾左右開始排隊,樓上鋪加上非初一十五黎講,算係非常旺場嘅素食餐廳~~~餐廳裝修有特色,係懷舊嘅玩味美國風。餐牌選擇頗多,主打fusion西式。~~~$78 Fresh Avocado Sashimi牛油果刺身:牛油果熟度恰到好處,加上Wasabi同豉油紫菜等等,入口有種食緊三文魚嘅感覺。~~~$78 Teriyaki Veggie Scallop Skewer照燒醬汁伴素帶子。帶子其實係用大啡菇整成,好索汁,整體幾惹味。~~~$78 Peking Wrap 北京烤片x6件第一啖咬落去同北京填鴨嘅質感幾可亂真,外酥內軟,加上香甜素填鴨醬,有驚喜。~~~~$158 Kobe's Favorite Bun素漢堡扒伴惹味燒烤醬中間嘅素牛肉漢堡扒味道質感都調配得非常好,解咗好想食肉嘅癮,咬落去好Juicy,外層嘅麵包外脆內綿,加上燒烤醬同埋大大件嘅脆薯角,令人食素都充滿滿足感,唔會覺得好dry好寡。~~~~$148 LAKSA CHA CHA CHA星州喇沙汁花生椰汁咖煙腰
$78 Fresh Avocado Sashimi
牛油果刺身
~~~
照燒醬汁伴素帶子。
帶子其實係用大啡菇整成,好索汁,整體幾惹味。
$78 Peking Wrap
北京烤片x6件
~~~~
$158 Kobe's Favorite Bun
素漢堡扒伴惹味燒烤醬
~~~~
$148 LAKSA CHA CHA CHA
星州喇沙汁花生椰汁咖煙腰果雜菜飯
撒上大量腰果同花生🥜嘅喇沙汁,微辣香口,加上多款唔同嘅雜菜,例如茄子🍆、椰菜花、🥦西蘭花、翠玉瓜、粟米芯同炸豆腐等等,非常豐富。整體係一餐有驚喜同高質嘅素餐。
Veggie4love
中環士丹利街11號10樓