2020-03-23 398 views
同男朋友行開中環嗰頭,夜晚行完原創坊就諗住系附近搵間餐廳填下肚,行行下經過呢間李好純好似幾吸引咁,就行去睇下佢系食咩既。最初以為佢系食啲新派既中菜,點知睇真啲先發現佢系食啲新派素食既😂有驚喜🤪餐廳唔算好大,我地大約夜晚7點半去到既時侯岩岩冇曬位,門口既侍應好好人,話有張枱應該就埋單,叫我地留個電話轉頭返黎就有位😂結果10分鐘之後就有位了😂入到去見到佢有chef signature set食,費事諗黎諗去就叫左個餐。個餐總共有4個course,都好似幾豐富😋佢主要每個course都有兩款可以揀,同男朋友一人揀一款食就可以試多啲野🤪先黎個開胃菜,一個系凍既蔬菜卷,另一款系煙燻既蔬菜串。蔬菜卷冇咩特別,配個味道有啲似食片皮鴨既醬食落幾清新開胃。煙燻蔬菜串就有啲驚喜,打開蓋啲煙燻味即刻飄出黎,好香😋食落都有啲煙燻既香味,唔會太濃既煙味,清清地既感覺。跟住就黎個前菜,一款系凍既菇絲粉皮,感覺有啲似平時食既雞絲粉皮,佢個芝麻醬好香。另一款個名好靚,叫黃金花😂其實系鹹蛋黃椰菜花配南瓜蓉。估唔到鹹蛋同椰菜花會咁夾🤪椰菜花好爽脆,但系一啲都唔乾身,值得一讚👍🏼跟住就到主菜,因為男朋友唔食糯米飯,所以就叫

跟住就到主菜,因為男朋友唔食糯米飯,所以就叫左豆腐同薏米飯呢兩款🤭個豆腐系百頁豆腐黎,再包住一層超脆既腐皮,配埋個有海帶毛豆既底汁,雖然豆腐系炸既但食落都好清新,唔會油膩。最有驚喜就系個薏米飯,用左意大利飯既方式煮既,加左啲菇菇同芝士脆片系面,食落真系意大利飯個感覺😂估唔到薏米既口感咁彈牙,比起一般既意大利飯再彈牙啲,食落個感覺好得意😂加上個味道好好,成個菜式都好出色,非常有驚喜😍

最後就系個甜品,一款系椰汁烏冬配芒果紫米,呢個有小小失望,比起之前既野食冇咩太大特色,不過唔算好甜,都不過不失🙈令一款系山楂sorbet配朱古力蛋糕,都系一份好清新既甜品黎,唔算好甜,總算系呢餐飯唔錯既結尾。

總括黎講,餐廳既食物系高質既,食得出佢地用既食材都系有返咁上下質素既。唯一就系價錢少貴,個餐一位盛惠$288,仲要唔包野飲(可以每位加多$128有個juice pairing既選擇,不過我地覺得唔系咁抵就就咁叫左壺$58既洋甘菊普洱茶)最後埋單兩個人$700度,以食素黎講真系貴左啲,不過餐廳既環境同服務都唔錯,加上食物樣樣都有啲驚喜,所以都系一個值得推薦既選擇黎👍🏼如果咁岩嗰日行開中環嗰頭又想食清啲既都不妨考慮下呢間餐廳!
2020-03-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)